Цайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цайт
Die Zeit
Die Zeit Pressehaus Hamburg.jpg
Логото на вестника върху зданието на главната редакция в Хамбург
Информация
Вид ежедневник

Начало 21 февруари 1946 г.
Собственик Zeit-Verlag Gerd Bucerius GmbH & Co. KG
Главен редактор Джовани ди Лоренцо (Giovanni di Lorenzo)
Език немски
Политически либерална
Тираж 477 000
Седалище
на управление
Хамбург (Speersort 1, D-20095)
Сайт zeit.de
Цайт в Общомедия

„Цайт“ (Die Zeit, произн. Ди Цайт, в превод – „Времето“) е немски седмичен вестник, излязъл за пръв път на 21 февруари 1946 г. Принадлежи на компанията ЦАйт-Ферлаг Герд Бекуриус, която от 1996 г. е част от издателската група Георг фон Холцбринк. Вестникът, който се придържа към центристски политически възгледи, излиза всеки четвъртък в т. нар. нордически формат (570×400 mm).

Тиражът на първото издание на вестник „Zeit“ възлиза на 25 000 екземпляра. Към 2009 г. по целия свят всяка седмица се продават повече от 500 000 екземпляра.

От 1978 до 1980 г. „Цайт“ публикува във всяко издание рецензии на книги, станали класика в литературата. По този начин се появява списък от сто произведения, известен под названието Цайт-Библиотек дер 100 Бюхер (ZEIT-Bibliothek der 100 Bücher, „100-те книги от библиотеката на „Цайт“).

Както и много други съвременни издания, вестникът има собствена онлайн-редакция – „Цайт онлайн“. През 2008 г. „Цайт онлайн“ подкрепя кампанията Netz gegen Nazis („Мрежа против нацистите“), в която сред много други вземат участие Немският футболен съюз и Олимпийската спортна конфедерация на Германия.

Трябва да се отбележи, че в логото на вестника се съдържа гербът на Бремен, въпреки че издателството се намира в Хамбург. Причината за това е, че непосредствено след войната е било забранено да се използва гербът на Хамбург, но след многото години това става вече традиция.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]