Централна калифорнийска долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разположение на долината
Изглед към долината

Централната калифорнийска долина или само Централната долина (на английски: California Central Valley, Central Valley) е голяма междупланинска долина в югозападната част на САЩ, в щата Калифорния.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

На изток е ограничена от планината Сиера Невада, а на запад – от Бреговите хребети. Разположена е на височина от 20 до 160 m. Простира се от север на юг на протежение от близо 800 km и ширина до 80 km. По произход представлява негативно тектонско огъване, запълнено с мощен слой от седиментни материали с кредна, палеогенова, неогенова и кватернерна възраст. Повърхността и е равна, леко хълмиста на изток и юг от наличието на древни крайречни хълмове и наносни конуси. Климатът е субтропичен, от средиземноморски тип, а на север – от континентален тип. Количеството на валежите намалява от север на юг от 1000 до 150 mm/m². Най-големите реки в долината са: Сакраменто на север и Сан Хоакин на юг. Развита е много гъста напоителна система. Северната ѝ част се отнася към зоната на субтропичните степи с червено-кафеникави почви, а южната – към полупустините. Централната Калифорнийска долина е важен земеделски район в САЩ с много добре развито земеделие – технически култури, овощарство, лозарство, а на юг – животновъдство. Разработват се нефтени находища.[1]

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Фресно е най-големият град в долината, следван от Сакраменто (столицата на Калифорния), Бейкърсфилд, Стоктън и Модесто.

Град Ливърмор се счита за най-източния град в Района на Санфранциския залив, преди да се навлезе в Централната калифорнийска долина.

Региони[редактиране | редактиране на кода]

Окръзите, свързани с Централната долина, се разделят в 4 региона:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]