Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“
Информация
СедалищеБургас
РъководителАлберта Леон Алкалай

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ /ЦЕБС/ е неправителствена организация, учредена в Бургас[1] през 2014 г.

Сред учредителите му са евреи и българи, доказали своята обществена активност и симпатии към запазване и развиване на еврейско-българските отношения. „Алеф“ е непартийна, доброволна, демократична обществена и самоуправляваща се организация, която извършва дейността си съгласно приет устав и действащото законодателство в Република България.

Председател и основател на ЦЕБС „Алеф“ е Алберта Леон Алкалай.

Сдружението носи името на първата буква в еврейската азбука. То си поставя за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между българи и евреи, да развива културните, социалните и икономически връзки с еврейски и израелски институции, фирми и личности, както и да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тоталитаризъм, антидемократизъм, тероризъм, расизъм и антисемитизъм.

Синагога Бургас

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

Събирателска и изследователска работа[редактиране | редактиране на кода]

Център „Алеф“ извършва задълбочена събирателска и изследователска работа. Основна част в нея е документалният филм „Да помним“, който изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици и интелектуалци, оглавили общественото недоволство против депортацията на евреите от Бургас и успели да отвоюват живота на своите съграждани. Филмът е излъчен по национални и регионални телевизии, специални прожекции са организирани и във всички средни училища[2] в Бургас, представен е пред Ротари клуб, както и пред еврейските общности в София и Пловдив.

Национален ученически литературен конкурс[редактиране | редактиране на кода]

Националният ученически литературен конкурс на „Алеф“

Национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ е сред най-значимите инициативи на ЦЕБС „Алеф“. Конкурсът е за младежи на възраст от 14 до 19 години. Обявен е през 2013 г. по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. За три години словесната надпревара се превръща в едно от най-популярните литературни състезания за ученици в страната.

Творбите на учениците се оценяват от жури в състав: Михайлина Павлова – журналист в БНР и главен редактор на вестник „Еврейски вести“ и на списание „La Estreya“, Румен Леонидов – изтъкнат поет, писател, издател на литературния сайт „Факел.бг“, водещ в БНР и Асен Йорданов – поет, разследващ журналист и директор на сайта Биволъ.

Авторите на най-добрите творби получават парични премии, грамоти и книги. Есетата[3], класирани на първо място, се публикуват във водещи български медии. Преди и след всеки конкурс Център „Алеф“ издава специализиран вестник, в който обявява победителите, публикува мнения и откъси от есетата.

Темата на конкурса всяка година е различна, но целта е една – да даде възможност на младите да преосмислят своите ценности и да направят изводите си за бъдещето.

През 2013 г. близо 40 ученици участват в надпреварата с есета на тема „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена[4].

Второто издание /2014 г./, е посветено на 100-годишнината от Първата световна война. Темата е: „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов“. Със свои есета в състезанието се включват над 60 средношколци от 28 населени места в страната [5][6][7][8][9].

През 2016 г. темата „Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната“ предизвиква интереса на 90 гимназисти от различни градове[10][11].

Обявено е и четвъртото издание[12] на конкурса[13]. През 2017 г. темата е: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм“. Резултатите от него ще бъдат обявени на традиционната церемония по награждаването в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ през пролетта на 2017 г. Победителят в четвъртото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на ЦЕБС „Алеф“.

Виртуална библиотека[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. „Алеф“ създава на сайта си уникалната и единствена по рода си българо-еврейска виртуална библиотека. Първоначално тя е създадена, за да е в помощ на участниците в литературния конкурс. Впоследствие се обогатява и допълва с нови раздели и жанрове. През 2017 г. тя вече има солиден библиографски масив от автентични документи, исторически справки, малко известни факти за най-популярните български творци от еврейски произход в литературата, музиката, изобразителното изкуство, театъра и киното, биографични справки, публикации на части от известни литературни произведения, картини, както и мултимедиен дигитален архив.

Инициативи[редактиране | редактиране на кода]

  • По инициатива на „Алеф“ бившият кмет на Бургас (1939 – 1944) д-р Дянко Пръвчев и писателят общественик Петко Чорбаджиев (Росен) са провъзгласени за почетни граждани на Бургас за усилията им за предотвратяване депортацията на бургаските евреи през 1943 г.
  • Център „Алеф“ инициира петиция за подкрепа на идеята по време на тържествените зари-проверки на официални празници да се споменават имена на загиналите герои от всички етноси – евреи, арменци, турци и роми. Събрани са стотици подписи.
  • „Алеф“ е сред спомоществувателите за изграждане на мемориала в памет на жертвите от терористичния атентат на летище Бургас.
  • По инициатива на „Алеф“ бургаската художествена галерия (бивша синагога) възвръща функциите си на храм. През 2013 г. за първи път от 70 години насам тук е проведена религиозна церемония като част от мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи“. След това освещаване в бившата Синагога отново могат да се отслужват религиозни ритуали по канона на юдаизма.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кои сме ние, сайт на „Алеф“.
  2. По инициатива на ЦЕБС „Алеф“ в 13 училища се завърта документалната лента „Да помним“, Nabrega.bg, 9 март 2015.
  3. bivol.bg
  4. Литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, 5eg.org, 3 ноември 2016.
  5. Наградиха победителите в литературната надпревара „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов“, Burgas24.bg, 20 декември 2014.
  6. Биляна Кантарджиева, Над 60 участници в литературния конкурс „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов“, Standartnews.com, 18 ноември 2014.
  7. Наградиха победителите в литературната надпревара „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов“, Fakel.bg, 19 декември 2014.
  8. „Алеф“ означава търси, БНР, 20 януари 2015.
  9. nccedi.government.bg, архив на оригинала от 11 февруари 2017, https://web.archive.org/web/20170211155154/http://www.nccedi.government.bg/page.php, посетен на 9 февруари 2017 
  10. Написаха 90 есета за конкурса на Алеф, chernomorie-bg.com, 5 април 2016.
  11. Ученичка от Плевен стана първенец в конкурса на „Алеф“ в Бургас (снимки), burgas.topnovini.bg, 14 май 2016.
  12. Четвърти национален ученически литературен конкурс обявява еврейско-българският център „Алеф“, alef-bg.org, 26 октомври 2016.
  13. ja.pricett.com, архив на оригинала от 11 февруари 2017, https://web.archive.org/web/20170211081906/https://ja.pricett.com/a/event/8835596, посетен на 9 февруари 2017 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]