Цестус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статуя "Боксьорът от Куиринал" в Рим
Цестус

Цестус е древна бойна ръкавица, понякога използвана в пакнтрацион (древногръцки бокс). По своя ефект цестусът е еквивалентен на бокса (оръжието) използвано в Класическия свят.

Латинската дума цестус (cestus, мн. ч. - caestūs) произлиза от глагола "caedere", означаващ "да ударя". Той не е свързан етимологично с подобното съществително име "cestus" (мн.ч. - cestī), което е имало значение на вид колан, носен от жените в Древна Гърция.

Първата версия на бойния цестус представлявала няколко кожени ремъка, който се връзвали на ръката. Гърците ги използвали при своите състезания, където се играело с голи ръце и важел само нокаутът. Римляните модифицират конструкцията като добавят и метални части, включително и шипове, железни пластини и други подобни. Вариантите на това оръжие включвали и мирмекс (myrmex) или "резача на крайници" и оригиналното гръцко "сфайрай" (sphairai), което представлявало тънки кожени ремъци и остриета.

Цестус често се използвал в римските гладиаторски двубои, където невъоръжени хора - най-често роби - се биели до смърт. Тази форма на бокса с времето станала изключително кървава докато цестуса не бил официално забранен през върви век от преди новата ера. Битките били забранени през 393 г. сл. Хр.

Най-известното изображение на цестус е скулптурата "Боксьора от Куиринал" в Рим. Фигурата е в седнала позиция и носи цестус на ръцете си.