Панкратион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Панкратион
Бой в панкратион
Бой в панкратион
Информация
Фокусиран на бокс и борба
Държава Древна Гърция
Следващо ММА
Известни представители Джими Арванитис
Олимпийски спорт 648 пр.н.е. до 33-та олимпиада
Панкратион в Общомедия

Панкратионът (на гръцки: Πανκράτιον) е спорт произхождащ от Древна Гърция, въведен е в програмата на древните олимпийски игри през 648 г. пр.н.е.

Спортът е съставлявал комбинация от бокса и борба. В древния Панкратион е имало само три правила – не е било позволено да се атакува очите на противника, да се хапе и да се удря в гениталиите.[1] За кратко време той става много популярен в целия древногръцки свят. Тежките травми и смъртни случаи са били често срещани в боевете. Тренировките са се провеждали на специални места наречени Палаестри (тренировъчни зали). Участниците в боевете се изтегляли чрез жребии от сребърна урна. Не са съществували категории и времетраенето на боевете не е било разпределено в рундове.

„Аматьорският Панкратион“ е представен отново на общността на бойните изкуства чак през 1969 г. от американският майстор от гръцки произход Джими Арванитис и постепенно става популярен на широкия свят след представянето му на корицата на списание Black Belt през 1973 г. Този опит за популяризиране на спорта се смята за една от първите стъпки за създаване на съвременните ММА.

През 1999 г. в Гърция е основана Международната федерация по Панкратион, чиято цел е да пропагандира и развива съвременен вариант на Панкратион. Правилата на съвременния спорт са модернизирани и се организират множество турнири (включително световни първенства). Състезанията се провежда на борцов тепих, мата. Разрешени прийоми са хващане, хвърляне, душене, и удари с юмруци и ритници (също с коляното) в тялото и бедрата. Играчите са облечени в сини или бели дрехи. Защитно оборудване са тънки ръкавици, което позволяват захвати, кори за крака, предпазител за слабините и защитна гума за зъби. Жените могат да използват и защитен нагръдник. Мъжете се състезават в осем, и жените в шест категории на тегло.[2] В днешно време Панкратион е модерен и популярен боен спорт. В света има множество организации, които го развиват и популяризират.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((de)) Golinski, Matthias. Geschichte. // tsuru.de. Посетен на 2015-04-08.
  2. ((en))  Historical Background. // pankration.gr. Посетен на 2015-04-08.