Циклон Б

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Празни кутии от Циклон Б

Циклон Б (на немски: Zyklon B) е пестицид. По други твърдения е прилаган за дезинфекция в концентрационните лагери, на сгради и дрехи. По онова време е бил един от първите химикали използвани за изтребването на вредни насекоми в Европа. Този пестицид се е използвал в повечето лагери, дори и в тези които са твърдели, че не разполагат с газови камери. През войната, епидемията от тиф, която е заляла Европа се е разпространила и из концентрационните лагери. Това е предизвикало необходимостта от строг контрол върху въшките.

В своята книга „Аушвиц: технология и начин на действие на газовите камери“ издадена от фондация „Беате Кларсфелд“ и предназначена да опровергае всички ревизионисти, Жан-Клод Пресак е съгласен, че на практика германците използвали повече от 95 на сто от „Циклон Б“ за дезинфекция. Той приписва едва 5 на сто на употребата му с цел убийство.

  1. Дегуса е основана на 18 януари 1873 под името Deutsche Gold- und Silber-Scheideanstalt във Франкфурт на Майн. Дегуса е свързана индиректно с производството на „Циклон Б“. Патентът за този отровен газ е на името на Дегеш (utsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung). „Циклон Б“ е произвеждан в Дeсау, доставян на Дегеш, която от своя страна го доставя на трета фирма, снабдяваща концлагера Аушвиц с отровата. След войната директорите на Дегуса са оправдани по обвинението, че са знаели, какво е било истинското предназначение на „Циклон Б“. Историята отново става предмет на обсъждане през 2003 г. При строежа на паметника за избитите евреи в Берлин се оказва, че Дегуса доставя специалния защитен продукт против графити (PROTECTOSIL).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]