Дегуса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дегуса (Degussa)
Лого на Дегуса (Degussa)
Основана 18 януари 1873
Седалище Дюселдорф, Германия
Служители 45 000
Продукти химия
Уебсайт www.degussa.de
Дегуса (Degussa) в Общомедия

„Дегуса“ (Degussa, акроним за Deutsche Gold- und Silber-Scheide-Anstalt) е международна корпорация специализирана в химията със седалище в Дюселдорф. Дава работа на 45 000 сътрудници, оборотът и през 2004 е €11,2 млрд., оперативната печалба – €965 мил. Дегуса е третата по големина немска компания в областта на химията и световен лидер в производството на специални химикали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дегуса е основана на 18 януари 1873 под името Deutsche Gold- und Silber-Scheideanstalt във Франкфурт на Майн. Неин предшественик е фирма за извличане на злато във Франкфурт, създадена 30 години преди това, и взета под аренда от Фридрих Рьослер (1813 — 1883), а после и преобразувана в частно дружество. След анексията на Франкфурт от Прусия през 1886 синовете на Рьослер изкупуват фирмата и я ръководят.

Повод за основаването на акционерното дружество е обединението на Германия през 1871, довело до въвеждането на единната немска валута: марката. По този начин монетите на отделните държави влезли в състава на Райха излизат от обращение. Появява се нуждата от големи капацитети за претопяване на монетите и извичене на ценните метали от тях. По-късно фирмата разширява полето си на дейност както върху други благородни метали, така и върху производството на химикали.

През 1990 г. в Дегуса работят 35 000 човека и постига оборот от DM 13,925 млрд.

През 1999 г. „старата“ Дегуса се обединява с Хюлс (дъщерна фирма на VEBA), по този начин главен акционер в Дегуса става енергийният концерн VEBA. След обединението на VEBA и VIAG в E.On, Дегуса-Хюлс и дъщерната фирма на VIAG SKW Trostberg биват събрани в „новото“ акционерно дружество Дегуса. Седалището на фирмата е преместено в Дюселдорф.

През 2000 г. дяловете на фирмата, занимаващи се с ценни метали, са обособени в отделно дружество и са продадени на белгийския концерн Умикор. Така Дегуса се разделя с някогашния си предмет на дейност, който също дава и името на фирмата.

Дегуса е и една от основоположниците на фондацията на немските предприемачи. Др. Михаел Янсен, бивш мениджър на Дегуса, оглавява от 2000 до 2004 фондацията на немския парламент, занимаваща се с изплащането на компенсации на хора, принудени на робски труд в Германия по времето на националсоциализма.

Производство на „Циклон Б“[редактиране | редактиране на кода]

Дегуса е свързана индиректно с производството на „Циклон Б“. Патентът за този силно отровен пестицид е издаден на името на Дегеш (utsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung). По това време Дегуса държи 42,5% от акциите на Дегеш. „Циклон Б“ е произвеждан в Десау, доставян на Дегеш, която от своя страна го доставя на трета фирма, снабдяваща концлагера Аушвиц с отровата. След войната директорите на Дегуса са оправдани по обвинението, че са знаели, какво е било истинското предназначение на „Циклон Б“. Историята отново става предмет на обсъждане през 2003 г. При строежа на паметника за избитите евреи в Берлин се оказва, че Дегуса доставя специалния защитен продукт против графити (PROTECTOSIL).