Цилиндърът на Магьосника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Цилиндърът на магьосника)
Цилиндърът на магьосника
Trollkarlens hatt
АвторТуве Янсон
Първо издание1948 г.
ИздателствоPenguin Books
Оригинален езикшведски език
Жанрдетска литература

ПреводачАнелия Петрунова
ISBNISBN 978-954-527-358-2

Цилиндърът на Магьосника (на шведски: Trollkarlens hatt), е втората книга от поредицата за муминтролите на финландската писателка Туве Янсон. Книгата е публикувана за първи път през 1948 година. На нея са базирани до голяма степен телевизионните анимационни поредици на Полша и Япония. През 2002 г. BBC издава аудиоверсия с пълния ѝ текст, прочетен от Хю Лори[1]. На български „Цилиндърът“ излиза за първи път през 2007 г. в превод на Анелия Петрунова.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

С идването на пролетта, обитателите на Муминската долина се събуждат от дългия зимен сън. Муминтрол, Снусмумрик и Сниф се изкачват до върха на планината и намират там цилиндъра на Магьосника. Без да подозират за вълшебните му свойства, приятелите го отнасят в Муминската къща. Там освен Татко Мумин и Мама Муминка са още: Снорк и неговата сестра – госпожица Снорк, Хемулът и Мускусният плъх. Докато играят на криеница, Муминтрол се скрива в цилиндъра и временно се преобразява до неузнаваемост; става ясно, че цилиндърът е вълшебен.

Лятото настъпва с нови приключения. Муминското семейство отива до острова на Хатифнатите и прекарва там една нощ, в която има силна буря и Снусмумрик вижда отдалеч Магьосника за първи път. На следващия ден изследват острова и откриват интересни находки. В края на юли всички без Татко Мумин и Мама Муминка отиват за известно време в пещерата край брега и там Снусмумрик разказва за Магьосника, който язди черна пантера и търси навред Кралския рубин. Отиват на риболов и хващат огромен мамелюк. Междувременно Муминската къща временно се превръща в джунгла, защото Мама Муминка разсеяно е изпуснала няколко изсъхнали растения в цилиндъра на Магьосника. В долината пристигат Тофслата и Вифслата с голям куфар, в който се намира Кралския рубин, откраднат от страшната Мора. Обитателите на Муминския дом организират съдебен процес, след което Мората се съгласява да отстъпи рубина срещу цилиндъра на Магьосника.

Наближава есента и Снусмумрик тръгва на дълго пътешествие до пролетта. Тофслата и Вифслата са откраднали чантата на Мама Муминка, но я връщат, когато разбират, колко е разстроена тя. Връщането на чантата е отзнаменувано с голямо тържество, на което се появява самият Магьосник и поисква Кралския рубин, ала Тофслата и Вифслата отказват да му го подарят или продадат. Той се примирява и обещава да изпълни по едно желание на всички присъстващи. Тофслата и Вифслата поискват за себе си точно копие на Кралския рубин и за голяма радост на Магьосника му подаряват оригиналния камък.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BBC Worldwide Press Releases (BBC Cover to Cover) // BBC. Посетен на 13 юни 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]