Цинкит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цинкит
Zincite from Arizona.jpg
кристали на Цинкит от Аризона
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
ZnO
Класификация на Щрунц 4.AB.20
Класификация на Дана 04.02.02.01
Характеристики
Цвят червен, жълто-оранжев до кафяво-червен, много по-рядко жълт, зелен, безцветен или бял
Твърдост по Моос 4,5 – 5,0
Блясък почти диамантов
Прозрачност полупрозрачен
Плътност 5,4 – 5,7
Обичайни примеси MgO, PbO, FeO
Цинкит в Общомедия

Цинкитът е минерална форма на цинковия окис. В кристална форма се среща рядко, например в находището „Франклин“ в Ню Джърси, САЩ, където са намерени много флуоресциращи минерали. Има хексагонална кристална структура и цвят, който зависи от присъстващите примеси. Цинкитът от Франклин, например, е червен поради присъствието на примеси от манган и желязо и е съпътстван от вилемит и франклинит.[1][2]

Кристали на цинкит могат да се отглеждат изкуствено, а също се получават и като отпадъчен материал при добива на цинк. Изкуствените кристали биват безцветни или варират от тъмно червени то жълти, а понякога зелени.

Естествени и изкуствени цинкитови кристали са били употребявани в миналото като естествени и лесно-достъпни полупроводници преди вакуумните лампи. В ранните етапи на развитие на радиото са се използвали заедно с галенит в кристални детектори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Zincite. Handbook of Mineralogy
  2. Zincite. Mindat

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zincite“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.