Ципура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ципура
Sparus aurata Sardegna.jpg
SardinianFish.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Perciformes Бодлоперки
семейство: Sparidae Спарови
род: Sparus Ципура
вид: Sparus aurata Ципура
Научно наименование
Уикивидове Sparus aurata
Linnaeus, 1758[1]
Разпространение
Sparus aurata mapa.svg
ципура в Общомедия

Ципу̀ра или коца (на латински: Sparus aurata) е типична средиземноморска риба. Тя се среща в Средиземно море и доста по-рядко в Черно море, навлиза и в прилежащите части на Атлантическия океан. Обитава предимно места, обрасли с морска трева – пясъчни дъна с дълбочина до 30 м. Среща се поотделно или на малки разпръснати групи. Храни се с дребни безгръбначни животни.

Тялото на тази риба е овално, високо и странично сплеснато. Достига до 70 см дължина и 16 кг тегло, но такива екземпляри са рядкост. Официалният рекорд е 7,36 кг и е поставен край град Брест, Франция.[2] Очите са малки, главата е с много характерна форма в профил, коремът е почти равен. Цветът ѝ е сребристосив, а между очите и на „бузите“ има ясно различими при възрастните златисти петна, които са дали основание доста от имената ѝ в различните езици да са свързани със злато. Даже втората част на латинското ѝ наименование Sparus aurata означава златна. Името ципура е гръцко и е преминало в българския, тъй като основните количества от тази риба на нашия пазар идват от егейските брегове. Ципурата е от мъжки пол през първите три години от живота си, след това сменя пола си и остава женска до края на живота си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 27 септември 2004, дата на проверка: 19 септември 2013
  2. ALL TACKLE RECORDS FOR SEABREAM, GILTHEAD. // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Посетен на 19 юни 2011.