Направо към съдържанието

Ципура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ципура
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
серия:Eupercaria
разред:Spariformes
семейство:Спарови (Sparidae)
род:Спари (Sparus)
вид:Ципура (S. aurata)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Ципура в Общомедия
[ редактиране ]

Ципу̀ра или коца (на латински: Sparus aurata) е типична средиземноморска риба от семейство спарови (Sparidae).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тя се среща в Средиземно море и доста по-рядко в Черно море, навлиза и в прилежащите части на Атлантическия океан. Обитава предимно места, обрасли с морска трева – пясъчни дъна с дълбочина до 30 м. Среща се поотделно или на малки разпръснати групи.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тялото на тази риба е овално, високо и странично сплеснато. Достига до 70 см дължина и 16 кг тегло, но такива екземпляри са рядкост. Официалният рекорд е 7,36 кг и е поставен край град Брест, Франция.[2] Очите са малки, главата е с много характерна форма в профил, коремът е почти равен. Цветът ѝ е сребристосив, а между очите и на „бузите“ има ясно различими при възрастните златисти петна, които са дали основание доста от имената ѝ в различните езици да са свързани със злато. Даже втората част на латинското ѝ наименование Sparus aurata означава златна. Името ципура е гръцко и е преминало в българския, тъй като основните количества от тази риба на нашия пазар идват от егейските брегове. Ципурата е от мъжки пол през първите три години от живота си, след това сменя пола си и остава женска до края на живота си.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се с дребни безгръбначни животни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sparus aurata (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. ALL TACKLE RECORDS FOR SEABREAM, GILTHEAD // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Архивиран от оригинала на 2011-10-19. Посетен на 19 юни 2011.