Червена мухоморка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
червена мухоморка
Amanita muscaria 3 vliegenzwammen op rij.jpg
Класификация
царство: Fungi Гъби
отдел: Basidiomycota Базидиеви гъби
клас: Homobasidiomycetes
разред: Agaricales
семейство: Amanitaceae Мухоморкови
род: Amanita Мухоморка
вид: Amanita
muscaria
Червена
мухоморка
Научно наименование
Уикивидове Amanita muscaria
червена мухоморка в Общомедия

Червената мухоморка (Amanita muscaria) е отровна гъба от род Мухоморка.[1] Красивото ѝ плодно тяло е добре познато от детски картинки и илюстрации на фолклорни приказки. Освен в България тя е разпространена и в Западна Европа, Северна и Южна Америка, Южна Африка, Азия и Австралия. Съществува по-блед вариант в Европа, A. muscaria var. formosa.

Чести са сериозните натравяния при сбъркване с булката, когато приетите количества са големи. Някои хора я консумират в известни количества, за да получат халюцинации – в тази си функция на предизвикваща видения субстанция тя е особено известна от ритуалите на викингите и сибирските шамани[източник?]. Има и хипотези, че тя е била свещена гъба в ранното християнство.

Гъбата се ползва като убиец на мухи. Мляко, наквасено с парчета от гуглата, традиционно 'мори' насекомите, които го накацат.

Расте от почвата на всякакви гори и се открива лесно и сравнително често.

Характерни белези[редактиране | редактиране на кода]

Шапка: Обикновено диаметърът ѝ стига 15,5 см, но се намират и екземпляри с по-широки гугли. Цветът на горната повърхност е ярко карминено-червен и монотонен. При остаряване, цветът губи яркостта си и гуглата може да стане оранжева. Гуглата е осеяна с многобройни малки бели парченца (остатъци от общото покривало), които са наредени в няколко правилни концентрични кръга. Парченцата също може да липсват, поради старост или измиване от дъжд.

Млади червени мухоморки
Стара червена мухоморка

Ламели: Бели, свободни, гъсти

Спори: Бели, елиптични и продълговати.

Споров прашец: Бял.

Пънче: Стройно, високо (до 15 см) и оцветено в бяло. Пръстенче има, голямо и висящо. Основата е кълбовидна. Волвата (долната част на Общото покривало) е плътно прираснала към пънчето, чрез 3 – 4 степенувани ръбести кръга.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/amanita-muscaria-fly-agaric