Направо към съдържанието

Чернова:Саид Джалили

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Саид Джалили ( роден на 6 септември 1965 г.) е ирански твърдолинен политик и дипломат, който е бил секретар на Върховния съвет за национална сигурност от 2007 до 2013 г. В момента той е член на Съвета за разпознаване на целесъобразността и е бивш ядрен преговарящ за Иран.

Саид Джалили
Член на Съвета за разпознаване на целесъобразността
Мандатот 12 септември 2013 г.
Лична информация
Роден
Гражданство Иран
Полит. партиябезпартиен

Преди това той беше заместник-министър на външните работи по европейските и американските въпроси и неуспешен кандидат на президентските избори през юни 2013 г. класирайки се на трето място. Той също се кандидатира през 2021 г. но се оттегли в полза на Ебрахим Раиси преди изборите. Джалили участва в президентските избори през 2024 г. но беше победен от Масуд Пезешкиан на балотаж.

Джалили е бил войник във войната между Иран и Ирак и е загубил част от десния си крак по време на обсадата на Басра. След това събитие той спечели титлата „Жив мъченик“. Има докторска степен по политически науки и преподава „дипломацията на пророка“ в университета Имам Садик. През 2009 г. Джалили е обявен за един от 500-те най-влиятелни хора в мюсюлманския свят.