Направо към съдържанието

Чернова:Съюзът на Сахра Вагенкнехт.

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съюзът на Сахра Вагенкнехт
Ръководител(и)Амира Мохамед Али
Сахра Вагенкнехт
Основател(и)Сахра Вагенкнехт

Амира Мохамед Али Клаус Ернст Кристиан Лайе Лукас Шьон

Али Ал-Дайлами
Основана8 януари 2024г.
ИдеологияСоциализъм

Социален консерватизъм Ляв популизъм

Ляв национализъм
Полит. позицияЛява
Цветове     
Purple-to-orange gradient
Бундестаг
10 / 773
Европейски парламент
6 / 96
Сайтbsw-vg.de

Съюзът на Сахра Вагенкнехт - Разум и Правосъдие (немски: Bündnis Sahra Wagenknecht - Vernunft und Gerechtigkeit, BSW) е ляво-националистическа, популистка и социално консервативна политическа партия в Германия, основана на 8 януари 2024 година. Партията предхожда създаването на регистрирано сдружение, създадено на 26 септември 2023 година и главно съставено от бивши членове на германската политическа партия "Левицата" (немски: Die Linke), с цел да се подготви основаването на новата политическа партия. Плановете за новата партия са представени на федерална пресконференция на 23 октомври 2023 година от членове на Бундестага Сахра Вагенкнехт, Амира Мохамед Али и Кристиан Лайе, бивш управителен директор на Лявата в Северен Рейн-Вестфалия Лукас Шьон и предприемач Ралф Суйкат.

Амира Мохамед Али обяви, че тя, заедно с Вагенкнехт, Лайе и още седем члена на фракцията в Бундестага, ще напуснат "Левицата" , за да се присъединят към новооснованата Съюзът на Сахра Вагенкнехт; те запазват членството си в парламентарната група на "Левицата" и запазват парламентарните си привилегии, но фракцията е разпусната от "Левицата" на 6 декември 2023 година.

Основната цел на сдружението е да се изгради структура за нова партия, водена от Вагенкнехт. Сдружението е скептично относно зелената политика и подкрепата за Украйна в руско-украинската война.

История

Партията е основана на учредително събрание на 8 януари 2024 г. в Берлин от 44 души. Пълното й име е Бунт Сара Вагенкнехт – Разум и справедливост, краткото име е BSW. Сара Вагенкнехт обявява при основаването на партията, че пълната партийна програма ще бъде представена преди изборите за 21-вия германски Бундестаг.

Първият партиен конгрес се провежда на 27 януари 2024 г. в Берлин, на който се представя временната програма за Европейските избори през 2024 г. За водещ кандидат на Европейските избори е избран бившият евродепутат от Левите Фабио Де Мази.

Броят на членовете е ограничен до 450 души. Партията трябва според Вагенкнехт да расте „контролирано и бавно“. За да се запознаят по-добре с потенциалните членове, им се препоръчва да се регистрират като „подкрепящи“. Според информацията на партията до март 2024 г. 17,000 души са направили това, въпреки че според експерта по партийно право Себастиан Роснер това няма връзка с членството в партията. Има 8000 молби за членство, но за 2024 г. се планира максимум 1000 членове. Новите членове ще преминават през процес на проверка, и за приемането на всеки кандидат е необходима изричната съгласие на партийното ръководство, чиито членове имат право на вето. Пряк преход от AfD към BSW е изключен.

Партията обяснява тази рестриктивна практика на прием с цел да се предотврати „завземане от луди“. Също така се желае да се избегне потенциално инфилтриране, например чрез проникване на хора от AfD. Политологът и изследовател на партии Константин Вуртман заявява, че BSW е взела поуки от предишни партийни основания. Инфилтриране и умишлено проникване на членове се е случвало при успешни нови основания, като според него това се отнася и за BSW. Този процес на проверка повишава „пречките за демократично участие“, но според експерта по партийно право Себастиан Роснер е в съответствие с германския закон за партиите.