Черноморска банка за търговия и развитие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Черноморската банка за търговия и развитие (съкратено ЧБТР) е международна финансова институция, основана на 24 януари 1997 г.[1]

Банката е създадена чрез регионалната Организация за черноморско икономическо сътрудничество. Нейната дейност се регулира от Споразумението за учредяване на Черноморската банка за търговия и развитие, регистрирано в Организацията на обединените нации.

Целта на ЧБРТ е да подпомага икономическото развитие на страните от региона и да финансира и насърчава изпълнението на регионални проекти от държавния и частния сектор. Чистата печалба на банката за 2010 г. е 12 млн. евро. Банката разполага с капитал от 3 млрд. специални права на тираж (ок. 3,5 млрд. евро). [2] Централата на банката се намира в Солун, Гърция.

ЧБТР, за разлика от Международния валутен фонд, не налага ограничения и условия на страните длъжници, чрез които да упражнява контрол върху тяхната парична политика. Moody's Investors Service дава кредитен рейтинг 'Baa1' на банката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.bstdb.gr, архив на оригинала от 13 август 2007, https://web.archive.org/web/20070813011845/http://www.bstdb.gr/keyfacts.htm, посетен на 25 октомври 2012 
  2. www.bstdb.gr

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]