Четиримата конници на Апокалипсиса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Четиримата конници на Апокалипсиса – Завоевателят, Войната, Гладът и Смъртта, картина от 1887 от Виктор Васнецов. Агнецът е видим най-отгоре.

Четиримата конници на Апокалипсиса са описани в последната книга от Новия завет в Библията, наречена Откровение на Йоана от Исус Христос в частта 6:1 – 8. В главата се разказва за книга или свитък в Божията дясна ръка, който е подпечатан със седем печата. Божият Агнец, тоест Исус Христос, отваря първите четири от печатите, при което се появяват четири конника: бял, червен, черен и блед. Според Християнската есхатология тези четири конници на Апокалипсиса са предвестници на Страшния съд.[1]

Четиримата конници[редактиране | редактиране на кода]

Белият конник[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено Белият конник е наричан Завоевател, това е защото белият кон обикновено е символ на „влизането“ на владетеля във власт. Той е свързван с победа (в гръцката библия думите произлизат от νικάω, завладявам, побеждавам), той носи лък и корона на победител.

Според някои интерпретации това е самият Исус Христос, според други той е изпратен Светия Дух, а в сравнителното религиознание това е „водещ към правия път“.

Причината да бъде разглеждан като Исус Христос е, че той се появява по-нататък в Откровение 19 на бял кон. Други интерпретации го посочват като знамение и като предвестник, тъй като Агнецът триумфално се появява в Откровение 5, и в този смисъл бива разглеждан като изпратен от Светия Дух.

В сравнителното религиознание той е свързван с битката в Махабхарата и Арджуна, чиято колесница е предвождана от бог Кришна, като самият Арджуна е бил умел стрелец.[2]

Червеният конник[редактиране | редактиране на кода]

Той обикновено се възприема като представящ Войната или той започващ началото на война. Червеният конник държи голям меч, изправен нагоре (в хералдиката и във военната история, и символика мечове изправени нагоре и особено изправени кръстосани мечове са символи на война, влизане в сражение /вж напр. Жана д'Арк, нейни изображения от миналото и днес, както и хералдическа символика/, обявяване на война и съответно за кръстосаните мечове – битка).[3] Конникът е червен (πυρρός, от πῦρ, огън), като едновременно червеният цвят обикновено се смята за представящ яростта и гнева, както и в гръцки πῦρ, огън, в български се използва израза включително „боен огън“, тоест „сражение“.

Черен конник[редактиране | редактиране на кода]

Черният конник държи двойка везни в ръката си. Макар черният кон (вран кон) обикновено да се свързва със смелост, напор и т.н. в битка, а везните с отсъждане на справедливостта (виж Темида) библейския текст продължава с:

И чух нещо като глас отсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай.

Откровение 6:5 – 6)

което е причина този конник да бъде наричан Глад.

Блед конник[редактиране | редактиране на кода]

И видях, и ето блед кон и името на яздещия на него беше смърт, и адът вървеше подире му; и даде им се власт над четвъртата част от земята да умъртвят с меч, с глад, с мор и със земните зверове.

Този конник обикновено е наричан Смъртта, като цвят е наричан блед или бледо зелен, и т.н. (гръцката дума е χλωρός, khlōros, от „chlorophyll“ и „chlorine“).

Интерпретации[редактиране | редактиране на кода]

Християните често възприемат Четиримата конници като знамение за Голямата скръб,[4] в която мнозина ще умрат. Четиримата конници са първите от печатите, които са серия от наказания. Това е когато Господ ще съди Земята и дава възможност на хората да се покаят, за да бъдат спасени и/или преди да умрат.

В изкуството[редактиране | редактиране на кода]

В изкуството конниците често биват изобразявани в група, макар че известният кон на Денвърското летище, смятан за изобразяващ Бледия конник от Апокалипсиса[5] е в самостоятелна скулптура (Луис Жименез, Синият мустанг).[6]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Католическа енциклопедия: Апокалипсис. Линк от 3 април 2014
  2. Краят на дните Архив на оригинала от 2014-02-28 в Wayback Machine.. Ramarajyam.org. 2 ноември 2012. Линк от 3 април 2014
  3. Кръстосани мечове. Нагоре.
  4. Hendriksen, William (1979). More than conquerors: An interpretation of the book of revelation. Baker Book House. p. 105
  5. The Denver Airportis an occult New World Order cathedral complete with a dedication capstone Архив на оригинала от 2014-03-15 в Wayback Machine..
  6. Освен фигурата на Синия мустанг на летището първоначално (след това са заличени), 4 твърде шокиращи композиции, напомнящи на апокалиптични събития. Често тази апокалиптична сивмолика, заедно с вероятен „бункер“ под летището и т.н. са повод за конспиративни теории, свързани с Нов световен ред, илюминати и т.н. и вероятен опит на илюминатите да въведат НСР за оцелелите от Апокалипсиса Има нещо гнило на летището в Денвър, Колорадо. Илюминати символизъм[неработеща препратка].