Чет Бейкър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Чет Бейкър
американски тромпетист
Чет Бейкър 
Със Стан Гец в Норвегия, 1983 г.
Роден: 23 декември 1929 г.
Починал: 13 май 1988 г. (58 г.)

Чесни (Чет) Хенри Бейкър младши (на английски: Chesney Henry "Chet" Baker, Jr.) е американски тромпетист, флигорнист и вокал.

Бейкър получава вниманието на критиката, от 1950-те години нататък. Това е валидно за албуми, в които е вокал, като Chet Baker Sings, It Could Happen to You и други. Дейвид Гели, историк на джаз музиката, дава следната оценка на многообещаващата начална кариера на Бейкър: "Джеймс Дийн, Синатра и Бикс, нагънати в едно цяло". Той печели слава и със своя "широко известен навик да употребява наркотици", както и често бива вкарван в затвора. Кариерата му бележи нови висини през 70-те и 80-те години.

На младини[редактиране | редактиране на кода]

Бейкър се ражда и отрасва в музикално семейство в Йейл, щата Оклахома. Баща му, Чесни Бейкър - старши, е професионален китарист, а майка му Вера (моминска фамилия Моузър) е талантлива пианистка, работеща в парфюмерийната индустрия. Бейкър започва музикалния си път като пее в църковен хор. Баща му го въвежда в семейството на медните инструменти като му подарява тромбон, който се оказва твърде голям и бива заменен от тромпет.

Получава известно музикално образование в гимназията Глендейл Джуниър Хай Скул, но през 1946, когато е на 16 години, е мобилизиран в Армията на Щатите. Той е назначен на служба в Берлин, където влиза в 298-ия армейски бенд. След като напуска армията през 1948, отива да учи теория и хармония в Ел Камино Колидж в Лос Анджелис. Напуска във втората си година и отново се записва в Армията през 1950 г. Става член на Шести армейски бенд в Президио, Сан Франциско, но скоро след това посвещава времето си на санфранцискански джаз клубове като Боп Сити и Блек Хоук. Бейкър отново се уволнява от армията, за да предприеме професионална музикална кариера.