Направо към съдържанието

Чудовища (филм, 1963)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чудовища
I mostri
РежисьориДино Ризи
ПродуцентиМарио Чеки Гори
СценаристиДино Ризи
Адженоре Инкрочи
Руджеро Макари
Елио Петри
Фурио Скарпели
Еторе Скола
В ролитеВиторио Гасман
Уго Тоняци
МузикаАрмандо Тровайоли
ОператорАлфио Контини
МонтажМаурицио Лучиди
Жанркомедия
Премиера26 октомври 1963
Времетраене105 минути
Страна Италия
Езикиталиански
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Чудовища в Общомедия

„Чудовища“ (на италиански: I mostri) е италианска антология комедия от 1963 година на режисьора Дино Ризи с участието на Виторио Гасман и Уго Тоняци.

Филмът е разделен на поредица от 20 напълно отделни епизода с обща продължителност от 118 минути; всеки епизод има много различна продължителност и структура от останалите, но всички се отнасят до еднакъв времеви и географски контекст: Рим в началото на 1960-те.

Всички епизоди се въртят около примерни герои, като цяло карикатурни, изиграни от двамата главни актьори, Уго Тоняци и Виторио Гасман, които се появяват редуващи се и заедно, а в различните епизоди към тях могат да се присъединят други актьори (Ландо Буцанка, Франко Кастелани, Мариса Мерлини и малкия Рики Тоняци, който на осемгодишна възраст прави своя дебют като дете актьор в първия епизод на този филм). Някои епизоди са много кратки и имат продължителност и структура на скеч, докато други представят по-сложните конструкции на история.

Сантиментално образование

[редактиране | редактиране на кода]

Един баща се грижи за образованието и социалната инициатива на своя син в началното училище, прибягвайки до поредица от примери и учения, вдъхновени от абсолютна нечестност и най-пълна липса на уважение към другите. Десет години по-късно самият той ще плати последствията, ограбен и убит от сина си.[1]

Опитен и снобски актьор се обажда на импресарио, когото познава, за да препоръча скромен театрален актьор, който се е обърнал към него за помощ. По време на телефонния разговор главният герой първоначално емоционално насърчава и защитава нещастния колега, след което, продължавайки разговора, променя отношението си и в крайна сметка докладва друг актьор.

Двама полицаи с явни физически недостатъци се отдават глупаво и напразно на фотографа, който ги увековечава след залавянето на многократния убиец с прякор „Чудовището“.

Млад съпруг, ревнив и отчаян от многократните вечерни излизания на съпругата си, се втурва посред нощ към къщата на най-добрия си приятел Стефано, за да му довери страховете си относно верността на съпругата му Лучана. Получава уверения, приятелски съвети и покана да се върне у дома спокоен и мирен. В действителност Лучана е точно в спалнята на Стефано, нейния любовник.

Един режисьор, който лесно може да се припише на Федерико Фелини, иска бедна възрастна дама, отвлечена от персонала, за да я използва, против волята и, в сцена от един от филмите му.

Венециански наборник, очевидно наивен и отчаян от убийството на сестра си, проститутка от висока класа, се опитва да продаде тайния дневник на жертвата на римски вестник, [2] преструвайки се, че не знае за нейната дейност.

Обитател на римски беден квартал, баща на голямо и бедно семейство, се отчайва от икономическите условия, в които се намира и които не му позволяват дори да се грижи за болния си син. Веднага щом излиза от колибата обаче, харчи последните си стотинки, за да отиде на стадиона и да подкрепи любимия си отбор Рома.

Денят на почетните

[редактиране | редактиране на кода]

Депутат с важна роля, честен и умерен на външен вид, редовен гост на манастир, получава новината, че генерал Оливаци, отговарящ за разследването на продажбата на някаква земя, е на път да му даде досие с огромни доказателства за измама, която се извършва срещу държавата. Уважаемият член изчаква генерала и излиза да се занимава с множество маловажни ангажименти, за да избегне интервюто и да попречи на досието да му бъде доставено навреме. След това старшият офицер ще бъде „награден“ от почетния член с пенсиониране.

Любителите на латино

[редактиране | редактиране на кода]

Млади и съблазнителни италиански и чуждестранни къпещи се, Гасман и Тоняци се припичат на слънце в компанията на привлекателно момиче, седнало в средата. След като тя се отдалечи, двамата протягат ръце, сякаш се опитват да я докоснат, за да се окажат - повече или по-малко несъзнателно - ръка за ръка.

Свидетел доброволец

[редактиране | редактиране на кода]

Адвокатът Д'Аморе, опитен и безскрупулен, защитава мъж, обвинен в убийство. Свидетелят Пилад Фиораванти се появява, воден от чувство за дълг, иска да даде показания от фундаментална важност. Отделяйки време за разследване, адвокатът разкрива поредица от недостатъци в миналото и настоящето на Фиораванти, дискредитирайки го до точката на обезсилване на показанията му с официално порицание от страна на съдията.

Двама улични музиканти, единият от които е сляп, просят на стъпалата на базиликата Свети Петър и Павел, когато срещат хирург специалист по очни болести, който от своя страна обяснява на зрящия просяк, че може да помогне на слепия му приятел безплатно. С риск да загуби източника си на препитание, той благодари на лекаря и призовава неосъзналия слепец да се преместят другаде.

Ревностен агент дебне от засада клиенти на павилион за вестници, които, пренебрегвайки забраната за паркиране, спират колата си, за да си купят вестника.

Принесените в жертва

[редактиране | редактиране на кода]

Женен мъж, възползвайки се от ораторското си умение, убеждава любимата си да го напусне, като й говори за жертва за него и за бременната му съпруга. Така мъжът може да се посвети на друга любовница.

Семеен мъж подписва последната си менителница за закупуване на дългоочаквания Fiat 600, щастлив да гарантира комфорт и благополучие на своите близки. Веднага щом напуска салона, той отива в Lungotevere, за да вземе проститутка.

Журито на литературен конкурс се поддава на упоритото настояване и подробни мотиви на своя председател и присъжда първата награда на неизвестен и слабо талантлив автор, който се оказва любовник на президента.

Нека забравата се спусне

[редактиране | редактиране на кода]

По време на прожекцията на филм за Втората световна война, зрител и съпругата му стават свидетели на сцената на нацистка репресия, интересуват се от стената за екзекуции и мислят да построят подобна в селската си вила.

Пътят принадлежи на всички

[редактиране | редактиране на кода]

Мъж пресичайки пешаходна пътека яростно предупреждава шофьорите да внимават и да уважават пешеходците, а след това той де държи безскрупулно и опасно след като сяда зад волана.

Млада и привлекателна съпруга посреща любовника си в дома си, докато съпругът й е погълнат от гледането на завладяващ филм, дотолкова, че той напълно игнорира присъствието на своя съперник.

Завещанието на Франциск

[редактиране | редактиране на кода]

Мъж с много добре поддържан външен вид и изискан език седи в гримьорната на телевизионно студио и измъчва гримьора, като настоява с разговорливи претексти непрекъснати корекции на грима му. Веднъж в ефир, той ще бъде открит като монах, който възнамерява да проповядва срещу суетата в религиозна рубрика.

Благородното изкуство

[редактиране | редактиране на кода]

Гуарначи, организатор на боксови мачове, се опитва да възобнови дейността си, като организира неравностойна среща между шампиона на момента и Артемио Алтидори, боксьор, който е бит и пенсиониран преди години. Измамен от ласкателството, Алтидори се съгласява да се върне на ринга, но скоро се озовава на земята, въпреки че оцелява в първия рунд, за да получи заплащане, но получава трайно психофизическо увреждане.

Изпълнител Роля
Виторио Гасман
Уго Тоняци [3]
  1. Partecipazione di un giovanissimo Ricky Tognazzi figlio di Ugo
  2. L'allora popolare testata Paese Sera
  3. Пълен списък на актьори и роли - „Чудовища“ // Internet Movie Database. Посетен на 27 юли 2024.