Чудомир Начев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чудомир Начев
български лекар
Роден
Починал
23 август 2005 г. (69 г.)
Медицина
Област кардиология, вътрешни болести
Образование ВМИ – София
Работил в УМБАЛ „Света Анна“

Чудомир Кирилов Начев е български лекар. Професор (от 1990) и академик (от 2003). Водещ специалист в областта на вътрешните болести и кардиологията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 февруари 1936 г. в София. Завършва ВМИ – София и специализира във Великобритания, Виена, Дюселдорф и Париж. Член е на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, както и на редица други престижни международни организации. Бивш директор е на Културния център „Витгещайн“ във Виена.

Ръководи Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицински университет – София, след напускането на която завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“. Създава 14 лекарствени препарата. Разработва основно проблеми на хипертензиологията, патобиохимията и в частност функцията на металотионеиновите белтъци, епидемиологията на сърдечносъдовите болести, неврокардиологията и др. Изключително добър лектор.

Основава Българската национална академия по медицина. В качеството си на неин президент в 1992 – 2003 години създава и ръководи над 100 съботни симпозиуми, обхващащи различни области на медицината. Симпозиумите се провеждат съвместно с БАН и с Българската лига по хипертония. По този начин е една от движещите сили на продължаващото медицинско образование в България.

Акедемик Начев почива през 2005 г. На следната 2006 е награден посмъртно с орден „Стара планина“.