Чърчил (река, Атлантически океан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Чърчил.

Чърчил (басейн на Атлантически океан)
Churchill river newfoundland and churchill falls.PNG
Карта на източната част на полуостров Лабрадор, на която е видна река Чърчил, изтичаща от язовира Смолууд и вливаща се в езерото Мелвил
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Нюфаундленд и Лабрадор)
Дължина 856 km
Водосб. басейн 79 800 km²
Отток 1580 m³/s
Начало
Място язовира Смолууд
Координати 53°52′13.08″ с. ш. 65°01′41.16″ и. д. / 53.8703° с. ш. 65.0281° и. д.
Надм. височина 471 m
Устие
Място в езерото Мелвил → залив Хамилтън → Атлантически океан
Координати 53°21′12.96″ с. ш. 60°10′27.12″ и. д. / 53.3536° с. ш. 60.1742° и. д.
Надм. височина 0 m
Ширина 1,4 m
Чърчил (басейн на Атлантически океан) в Общомедия

Чърчил (на английски: Churchill River), до 1965 г. Хамилтън, е река в Източна Канада, континенталната част на провинция Нюфаундленд и Лабрадор.

Влива се в езерото Мелвил, а от там - в залива Хамилтън на Атлантическия океан. Дължината ѝ от 856 км[1] ѝ отрежда 24-то място сред реките на Канада.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Чърчил изтича от язовира Смолууд (на 471 м н.в.), разположен в източния сектор на полуостров Лабрадор, в континенталната част на провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Преди построяването на ВЕЦ „Чърчил Фолс“ (най-мощната в Северна Америка) през 1971 г. и изменение на течението ѝ, реката на протежение от 25,4 км е имала денивелация от 316 м, като 75 м от тях са се падали на водопада Чърчил. Сега по старото корито на реката вода тече само за няколко седмици през пролетно-летния сезон и водопадат не е това, което е представлявал преди построяването на язовирната стена и корекцията на реката. След напускането на хидровъзела реката тече в източна посока, преминава през праговете Муни и Поркюпайн и водопада Маскрат и се влива в езерото Мелвил, което е залив на залива Хамилтън на Атлантическия океан в близост до селището Гус Бей.

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Площта на водосборния басейн на Чърчил е 79 800 km2[1], като обхваща целия язовир Смолууд, големите езера Мичикамау, Атикамаген и Птисикамо и стотици други по-малки.

Основен приток е река Минипи, вливаща се в Чърчил отдясно в най-южната точка на реката.

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишният среден дебит в устието на Чърчил е 1580 m3/s[1], като максимумът е през месеците юни и юли, а минимумът през януари и февруари. От ноември до април реката замръзва.

Селища и икономическо значение[редактиране | редактиране на кода]

По течението на реката има само две малки градчета: Чърчил Фолс, при хидровъзела „Чърчил Фолс“, в което живеят главно работници обслужващи ВЕЦ-а и язовирната стена и Гус Бей – в устието на реката, в близост до което има голямо международно летище, използвано за междинни кацания и презареждане.

Откриване и изследване на реката[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на Албърт Питър Лоу и участниците в неговата експедиция на брега на замръзналата река Хамилтън (Чърчил)

Местното индианско название на реката е Мищасипу (на англ. Mishtashipu), като на картите издавани до началото на 19 век реката и грандиозния водопад на нея са отбелязвани като „Голямата река“ и „Големия водопад“). През 1821 г. английският морски капитан Уилям Мартин извършва първото изследване на най-долното течение на реката и я назовава в чест на тогавашния (1818-1823) губернатор на британската колония Нюфаундленд Чарлз Хамилтън (1767-1849).

За първи път цялото течение на река Хамилтън (Чърчил) и водопадът в горното ѝ течение е проследено от служителят на Компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи Д. Маклин през 1839 г.

През 1894 г. известният канадски геолог, геодезист и картограф Албърт Питър Лоу извършва първото геодезическо заснемане и топографско картиране на цялото ѝ течение и прави първите снимки на величествения водопад[2].

През 1965 г. реката и водопадът са преименувани в памет на британския премиер-министър Уинстън Чърчил, починал същата година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Churchill River (Atlantic)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.