Шаблон беседа:Село/Архив

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Е, честито! Вече могат да се правят работещи препратки чрез аргументите, дори и картинките работят. Значи можем да махнем аргумента пълна-карта от населените места. --Борислав Б 06:57, 25 сеп 2004 (UTC)

Ура! :) --Webkid 07:02, 25 сеп 2004 (UTC)

Контура на България

Какво всъщност означава "Контура на България..." (появява се доста често, докато се зареждат картите, та се чудя)? Контур с непълен член или някаква неизвестна за мен дума? Ако е първото, по-добре да бъде "Контур" или "Контурът", а? --Спас Колев 16:01, 15 окт 2004 (UTC)

Контур и контура са най-малкото дублетни форми. В два тълковни речника е така; в един правописен го дават само "контура". --Webkid 15:35, 16 окт 2004 (UTC)

Кмет и Кметски наместник

Преместено от Уикипедия:Разговори, водеше се едновременно с дискусията по-долу.

Малките села нямат кметове, те имат кметски наместници. Тука е обяснено - кмет. Затова направих Шаблон:Село - малко. Пробвах на Рашково - работи. Ако има как чрез бот да се подменят шаблоните на малките села?  --ИнжИнера 08:27, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Досега по селата с наместник пишеше кмет=Име (наместник), според мен това е по-удобно отколкото да се слага втори шаблон. Може и в Шаблон:Село да пише в заглавието не „Кмет“, ами „Кмет или наместник“ (само променяме шаблона и всичко е готово). Отделно, ако имаш един списък с кметските наместници, дай го да ги добавим (с бот). --Петко 10:54, 6 август 2005 (UTC)
Петко, това е важна административна информация, дали селото е с кмет или наместник. Не случайно направих отделен шаблон Шаблон:Село - малко. Отново опираме до принципната ми позиция, че като количество бг:Уикипедия стои добре, но като качество може да е по-добре. --ИнжИнера 11:30, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable Истинското търсене в bg.wikipedia
Ми да, ама нали я нямаме? Кои са "малките села"? --Петко 11:33, 6 август 2005 (UTC)

//вземи сбери дискусията на едно место, по твое усмотрение. --ИнжИнера 12:03, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Кмет|Кмет или наместник

Петко, това е важна административна информация, дали селото е с кмет или наместник. Не случайно направих отделен шаблон Шаблон:Село - малко --ИнжИнера 11:11, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable Истинското търсене в bg.wikipedia

Посмали го малко тоя подпис. Ред и половина коментар, пет реда подпис. То бива бива, ама сега ти е станал по-дълъг от тоя на Грег. Относно наместниците добре, дай списъка с наместниците и едновременно с въвеждането им ще сменя и шаблона. --Петко 11:32, 6 август 2005 (UTC)
„Посмали го малко тоя подпис“ - Are you tallking to me? ИнжИнера de Niro

Списъка, и как го намерих: Заплати на кметове и кметски наместници

Георги Георгиев - Ботевград - 984.00 лв.
Нено Ганчев - Врачеш - 520.00 лв.
Веселин Драганов - Трудовец - 520.00 лв.
Иван Иванов - Скравена - 415.40 лв.
Даниел Дилов - Литаково - 415.40 лв.
Стоян Нешовски - Новачене - 415.40 лв.
  • Георги Петков - Боженица - 348.00 лв.
  • Вуто Горанов - Липница - 348.00 лв.
  • Цеца Цонкова - - Елов дол - 348.00 лв.
Иванка Ценева - Гурково - 370.90 лв.
  • Цветослав Борисов - Радотина - 348.00 лв.
  • Бориска Петкова - Рашково - 348.00 лв.
  • Венелерин Петров - Краево - 348.00 лв.
Увеличението на заплатите влиза в сила от 1 юли 2005 г.

от [1] Чл.18. (1) Кметът назначава кметски наместници в следните населени места :Боженица, Краево,Радотина, Рашково,Липница, Елов дол

Кметове и кметски наместници-Ботевград

Окончателно за община Ботевград 6 бр наместници:
  • Георги Петков - Боженица
  • Вуто Горанов - Липница
  • Цеца Цонкова - Елов дол
  • Цветослав Борисов - Радотина
  • Бориска Петкова - Рашково
  • Венелерин Петров - Краево
и 6 кмета
Георги Георгиев - Ботевград
Нено Ганчев - Врачеш
Веселин Драганов - Трудовец
Иван Иванов - Скравена
Даниел Дилов - Литаково
Стоян Нешовски - Новачене

--ИнжИнера 11:52, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Кметове и кметски наместници-Мездра

[2] --ИнжИнера 12:19, 6 август 2005 (UTC) Стабилен Stable

Предложение за промени в шаблона

Понеже в близките дни ще актуализирам населението, предлагам да направим няколко промени по този шаблон. Кажете и вие какво и дали можем нещо да подобрим. (Засега само идеи, после ще направя тестови страници)

  • Предлагам да се направи за всяко село един шаблон "Карта-{{PAGENAME}}", който да се вика автоматично от шаблона. В него да има въведени следните неща:
    • Картата с червена точка
    • координатите
    • автоматични препратки към сателитна снимка (гугъл) и пътна карта (мапкуест, българските май нямат такава възможност)
  • Да се направят също така шаблони с инфото за общините: примерно сега трябва да се въвежда всеки път община=, област= и мпс-код=, а това е излишно, защото зависи от общината: достатъчно е да се направи шаблон "Данни-община-Родопи" и той да се включва в шаблона на селото, а може и в страниците на общините.
    • В него да бъдат и категориите за "Села в Пловдивска област".

Това са все такива данни, които малко се променят от читателите, напротив, ако се променят, има опасност да се направи грешка. Надморската височина, предвид че източниците са ни приблизителни, трябва да остане в самата статия.

  • Да се направи и един шаблон "Население-{{PAGENAME}}", в който да има само населението, датата и препратка към една обяснителна страница, откъде сме го взели. Тези данни, докато има официална статистика от ГРАО, също няма нужда да се редактират ръчно, а така отделени много би улеснило работата на Робо5.

А бихме могли също да направим само по един допълнителен шаблон, примерно "Таблица-{{PAGENAME}}", в който да са гореизброените параметри. Като няма статия и текст, също ще е лесно за актуализация с робота. Кажете какво мислите, и без това няма да стане веднага, понеже ще се наложи да правя наново базата с данни (забравих да я архивирам преди да си сменя харддиска по Коледа). Също да помислим как да постъпим с наместниците, информация, която ако я имаме, е добре да се въведе. --Петко 23:13, 24 януари 2006 (UTC)

Сам си отговарям, но е важно. Успях да се свържа с Миглена Кузманова от http://www.emaps.bg и с Галя Тодорова от http://www.bgmaps.com/, на които предложих да добавят възможност за извикване на карта по зададени координати, и те май харесаха идеята, което страшно ме радва. Така, като се осъществи, под картата с червена точка (КБЧТ) ще имаме един ред, примерно "Подробна карта: [bgmaps] [emaps]" и "Сателитна снимка: [google]" или нещо подобно (добре е на един ред, не на два). Ако имате идеи/предложения/въпроси, сега е моментът да кажете. --Петко 18:54, 9 февруари 2006 (UTC)

Нови шаблони

  • Шаблон:Град 2 в момента има препратка към подрбна карта в bgmaps.com и към сателитна снимка в гугъл. Вижте статиите Варна, Русе и Копривщица. Ухилен съмУхилен съм
  • Шаблон:Село 3 има заготовка, обаче засега няма да го правя, а като актуализираме данните за населението.

Ако имате идеи за подобрения, дайте ги.

Някои данни от шаблоните са чувствителни (ако се сбъркат, шаблонът/препратките няма да работят) или пък са предмет на множество излишни спорове - на кой му е по-голям (градът!), Русе или Стара Загора, Пловдив или Варна, а от това се губи време и усилия. По тея две причини предлагам тези данни да се сложат в отделен шаблон, да не се попълват в самата статия. Обаче в момента не успявам да го направя:вижте Шаблон:Данни-шаблон-Град 2. Ако някой може да направи някаква система, която да работи, ще съм благодарен. Междувременно ще пусна робота да добави тези препратки по статиите с градовете, засега направо в тях. --Петко 11:43, 19 февруари 2006 (UTC)

Мисля си, че най-добре би станало, ако се направи подобно на таксо-шаблоните, примерно

{{Селище-начало|Karta_Koprivshtitsa.png}}      (или {{Селище-начало-герб|Gerb-S.png|Karta_S.png}} )
 {{Селище-други-{{PAGENAME}} }}        (чувствителни данни, не се променят директно тук)
 {{Селище-данни                        (оставащи в статията)
 | пощ.код=2950
 | тел.код=071234
 | надм-височина=222
 }}
 {{Селище-раздел|Кмет|Иван Иванов}}    (или  {{Селище-раздел|Наместник|Иван Иванов}} )
 {{Селище-раздел|Адрес на общината|Адрес, тел.}}   (за градовете)
{{Селище-край}}

Нека помислим още, ще го правим като станем доволни. --Петко 13:33, 19 февруари 2006 (UTC)

Абе, не знам дали си струва да се правят съставни шаблони. В ен: явно поддържат и двата варианта по таксокутиите, а със селищата нещата са по-прости - самата структура на данните е общо взето постоянна.
Аз бих оставил шаблона както сега - само с параметри. След като ще го има навсякъде, Селище-други-* май може да се зададе в самия шаблон, а не на всяка страницата. Мисля си само, не знам дали съм прав. --Спас Колев 14:26, 20 февруари 2006 (UTC)
Пробвах го това на Шаблон беседа:Град 2 (Шаблон:Данни-шаблон-Град 2) и не можах да го направя - иначе нямам против. Може да не съм го направил както трябва? --Петко 15:06, 20 февруари 2006 (UTC)
Аз имах предвид нещо по-различно. Мисълта ми беше в Шаблон:Данни-шаблон-* да се сложат не параметрите, а цялата променлива част (примерно това, което в момента е между {{{bgmaps}}} и {{{мпс-код}}} в Шаблон:Град 2). Сега като гледам, за да стане трябва да се разместят няколко реда, но май е възможно.
Самият Шаблон:Данни-шаблон-* става доста нечетлив, но така и така ще се пипа главно с бота. Освен това моите идеи често са недомислени усмивка. Добре е и някой друг да го огледа. --Спас Колев 17:40, 20 февруари 2006 (UTC)

Тази система има няколко предимства. Проблемът е, че някои от данните ги нямаме, или не са съвсем сигурни, примерно тел.кодове (няма данни за всички села) и надм.височина (извадките са приблизителни, интерполирани от решетка точки на всеки няколко км). Затова тези данни искам да могат да се редактират в самата статия от всеки читател. Тази система също добавя гъвкавост с "разделите", примерно кмет или наместник, адрес-община, или друга информация ще може да се добави като раздел (защо не някоя символична снимка, камемберите с резултатите от изборите, или земетръсна/снеговалежна зона), а това много ми харесва. Този шаблон-данни-* не е чист HTML, a също лесно се редактира от жив човек, стига да го намери. И последното е, че в момента това изглежда работи - ако измислим някоя по-добра работеща система, ще я ползваме. Мисля утре-вдругиден да почна и да направя градовете с новите шаблони, ако не се появи някоя по-добра идея. --Петко 14:04, 24 февруари 2006 (UTC)

Оказва се, че ще отнеме много повече време и усилия, отколкото си мислех, затова временно ще ги направя с Шаблон:Град 2 и Шаблон:Град с герб 2. Пък ще видим по-нататък. --Петко 20:27, 25 февруари 2006 (UTC)

Опит

Шаблон:Селище-начало Шаблон:Селище-други-Село/Архив Шаблон:Селище-данни Шаблон:Селище-раздел Шаблон:Селище-раздел Шаблон:Селище-край

Карта на България с местоположението на Пороище
Карта на България с местоположението на Пороище

Май работи. :-) Остава да ги подредим по важност... --Петко 14:25, 19 февруари 2006 (UTC)

А може и друго: да наслагам координатите в самите картинки: има място в долния десен ъгъл. Така ще е най-чисто май, обаче е повече работа - кажете има ли смисъл. --Петко 14:59, 19 февруари 2006 (UTC)

Има смисъл, тъй като картата е с малки размери и никога няма да личат точните координати. Ако се използва и за други цели винаги ще се знае кое е това място. Разбира се направи го ако не е адски много работата и ако става автоматично. Идеята ти е много добра усмивка. Има един особен пункт обаче - за хората които не знаят какво е N или E се губят връзките към географската ширина и дължина. Ако останат като връзки в шаблона няма да е зле. --BloodIce 08:38, 20 февруари 2006 (UTC)
Не е адски много, но е доста - трябва да се напише програмата, която да ги добавя, а после да се качат в Уикипедия. Предимство е, че като вече са в картата, няма нужда да се пазят, актуализират и пр. За незнайковците, ако не знаят какво означава, едва ли ще имат нужда и възможност да ги ползват, а има препратка към У:СНМБ, където [ще] е обяснено. --Петко 09:41, 20 февруари 2006 (UTC)

Според мен е добре да се добави Zoom за google maps, понеже някое село или малък град трябва да се увеличи значително за да се забележи на фона на зеленината, докато София и при по-малък Zoom ще се забележи. Smartech 17:05, 20 февруари 2006 (UTC)

Благодаря! Добавих едно ниво, повече няма смисъл, понеже само пикселите се удвояват, а и има вероятност да имаме неточности и да се случи селото да е извън кадър. --Петко 18:20, 20 февруари 2006 (UTC)
Можеш да го добавиш в текущи задачи: който има например мобилен телефон с GPS да тръгне по селата и по градовете да записва координати :) Smartech 21:24, 20 февруари 2006 (UTC)
Още данни - средна, максимална, минимална годишна температура, валежи. Smartech 22:01, 20 февруари 2006 (UTC)
Данните, които имаме, сме ги въвели. Ако открием статистики за валежи и температури за всяко село, за текущата година или някакво средно за минали, може да се добавят, да. Обаче според мен е по-вероятно такава информация ако е достъпна, да не е за всяко село, ами в най-добрия случай по общини. --Петко 23:14, 20 февруари 2006 (UTC)
По-скоро по метеорологични станции (мисля, че са 200-300, но не съм сигурен), но може да се интерполира. По принцип НИМХ са доста мърляви и вероятно не ги публикуват по сайта си (което си е възмутително, като се има предвид кой им плаща).
Между другото, Методи е обработил картата за натоварване от сняг (бях ти споменал преди време). Сега трябва да направя някакъв скрипт който да отчита цветовете и да извлече данните, но не знам кога ще стане, вероятно не при този цикъл. --Спас Колев 08:24, 21 февруари 2006 (UTC)

Май най-добре е да останат както са сега

След дълго мислене тея два дни откъде да го захвана за да го почна, ми просветна. Правенето на нови 5200 шаблона просто не си струва усилията, а и ще е доста по-трудно да се поддържат, ако примерно изпадна от планетата. Проблематичните градове, пораждащи спорове, всъщност са само няколко, Русе-Стара Загора и Пловдив-Варна, и страниците с градове по население, бихме могли само на тези места да изнесем шаблона извън страницата, така че да не се поврежда много лесно. --Петко 08:03, 27 февруари 2006 (UTC)