Шайка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за лодката. За книгата вижте Шайка (книга).

Шайката (на сръбски: шајка; на словенски: šajka; на украински: чайка и на полски: czajka) е речна, дървена, лека, бърза, маневрена и по правило ветроходна лодка, използвана от сърбите по военната граница – за пренасяне на хора и стоки през водите на Дунава и Сава. Шайката е позната и на словенците по Драва [1], както и на запорожките казаци по Днепър – под името чайка. [2]

По-малките лодки използвали гребла, а по-големите – мачта. По-големите шайки много наподобявали малки галери с външния си вид. Шайките били необичайно бързи и идеални за патрулиране с пренос. Обикновено шайките имали въоръжен екипаж, който в зависимост от размера на лодката, могъл да достига до 30 души. Някои шайки даже били оборудвани с топ.

Шайките били използвани между 1475 и 1804 г. – до началото на първото сръбско въстание. Екипажът на лодката се състоял от шайкаши, чийто отличителен белег бил шапката шайкач, днес приета за сръбска народна/национална шапка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шајка“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.