Шаханови

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шаханови е видна старозагорска индустриална фамилия от края на 19 и първата половина на 20 в., специализирала се в производството на спиртни напитки.

Родоначалник на рода е Георги Шаханов-пристигнал в града с една тарга лимонада от Лозенград. Става помощник при богатия търговец Шаханов в Стара Загора. По-късно се оженва за една от дъщерите му и приема фамилното име Шаханов. В града става известен като търговец на алкохол и собственик на лозя. Има четири деца, едно от които-Петко, завършва физика в Санкт Петербург и става един от най-известните и уважавани учители по физика в България. Той е първият директор на Висшия педагогически курс в Пловдив, открит през 1909 г.

Първородният син на Георги Шаханов – Васил основава първата в Стара Загора българска конячна фабрика и спиртоварница. Започва производство на бели и червени вина, плодови ракии, коняци, вермути, ликьори, винен оцет.

Фотография на Васил Шаханов

Васил Шаханов

Бланка на фирмата със спечелените награди от престижни международни изложения

е активна обществена фигура в града до края на Първата световна война. Развива широка благотворителна дейност. Изключителен хуманист и филантроп. В навечерието на Коледа и Великден нареждал тайно да поставят пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Основен спомоществовател при строителството на Ст.Загорския театър. От 1894 до 1896 г. е и общински съветник. Заедно с жена си Анка Шаханова е член на благотворителни дружества като "Добрий самарянин", които подпомага финансово. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество "Августа Траяна". Ежегодно спонсорира бедни българчета да учат в Русия. Два пъти е награждаван с орден "За граждански заслуги" и е сред най-старите и уважавани членове на Пловдивската търговска камара.

Умира от бъбречна недостатъчност 1909 година в Белград по време на семейно пътуване към Европа.

Фабриката на Шаханови се закрива през 1925 г. и семейството се изселва в София.