Шедар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Алфа Касиопея (Cas α, α Cassiopeiae) е втората по величина звезда в съзвездието Касиопея, с традиционното име Шедар.

Въпреки че е посочена като алфа звездата на съзвездието от Йохан Байер, визуална ѝ яркост е в близко съперничество с това на бета звездата в съзвездието, Caph.

В зависимост от това, което лентовата се използва, α Cas може да бъде малко по-светло или димер от β Cas.

Въпреки това, последните изчисления от каталога с All-Sky показват, че Шедар е най-ярката в съзвездието Касиопея, с визуална величина от 2.240.

С Schedar намира по-далеч от Земята, отколкото Caph, на 228 светлинни години в сравнение с 54, Schedar е почти 18 пъти по-ярка, отколкото си съперник, доколкото присъщата яркост е загрижен.

С наклон от 56° 32' север, Schedar е видима предимно в северното полукълбо.

Звездата все още не е видима за повечето наблюдатели по целия свят достига на юг чак до Пърт, Австралия, Сантяго, Чили и други селища на север ± 33 ° южна ширина, макар и малко над хоризонта.

Шедар се намира в линията на зрението на Milky Way галактиката, така че има и други забележителни небесни обекти може да видите в близост до тази звезда на Pacman Nebula, NGC 436 и NGC 457 са няколко. Alpha Cas достига своя апогей по-горе градове като Единбург, Копенхаген и Москва.

Тя е преместват в цяла Европа, Русия, и на юг чак до Лос Анджелис, Калифорния, на северноамериканския континент, така и на други места по целия свят като по-голяма от ± 33° северна ширина.

Шедар е посочена като втора величина звезда, тя е лесно видима с невъоръжено око, докато нечии звездите не е възпрепятствано от светлинно замърсяване, общи за повечето градове.

Най-доброто време за наблюдение ви е по време на късните есенни месеци на северното полукълбо, когато Касиопея минава меридиана в полунощ, но предвид преместват своята същност в много северни места, то е видимо за много от жителите на света през цялата година.

Фотометрични вариации[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от фотометричен система използва, очевидно магнитуд Schedar е незначително по-светло или слаби, отколкото Caph, бета звезда в съзвездието. В системата Johnson UBV целия втората половина на ХХ век показва визуална величина, която варира от около 2.20-2.23, като по този начин го леко по-ярка от Caph с променлива своята величина в диапазона от 2.25-2.31.

Въпреки това последните изчисления в оптичния V група между 500-600 нанометра (Nm) по етаж Van Leeuwen през 2007 г. изготви ново измерване за двете звезди, 2.4107 за Schedar и 2.3579 за Caph, което предполага, че Caph се нарежда като най-ярката в съзвездието.