Шилоопашата патица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шилоопашата патица
Northern Pintails (Male & Female) I IMG 0911.jpg
Двойка шилоопашати патици
(отляво: мъжка, женска)
Northern Pintail (Female)- Feeding I IMG 0910.jpg
шилоопашата патица
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Anas Патици
вид: Anas
acuta
Шилоопашата
патица
Научно наименование
Уикивидове Anas acuta
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Anas acuta distribution map 2.png

район на гнездене —     
район на зимуване —     
район на уседнал живот —     

Шилоопашата патица в Общомедия

Шилоопашатата патица (Anas acuta), наричана още и „кълкуйрук“, е средно голям представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Тежи между 0,7 и 1,2 kg, има дължина на тялото 52 – 70 cm и размах на крилете 85 cm. Шията е сравнително дълга и тънка, а опашката също е дълга и шилоподобна, откъдето носи и името си. Човката и краката са тъмносиви. Лети бързо и леко. Плува добре, но не обича да се гмурка. Гласът на мъжката е специфичен крясък: „фюрр, фюрр“ или тихо мелодично свистене. Има добре изразен полов диморфизъм, като мъжката е по-ярко украсена.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Шилоопашатата патица се среща навсякъде, където има водни басейни и открити пространства за гнездене. Отдава предпочитание на езера, блата и язовири. В България е сравнително често срещан вид.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Приема смесена храна, като на север преобладава животинската, а на юг – растителната. Благодарение на дългата си шия достига храна на по дълбоки места отколкото другите представители на семейството.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнездото често се намира далеч от водата. То представлява спретната ямка сред мъх или друга подходяща растителност, покрито с пух. Снася 6 – 12 зеленикави яйца, с размери 55×39 mm, които мъти 23 – 26 дни. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Шилоопашатата патица е близък със зеленоглавата патица вид, с който има регистрирани случаи на кръстоски. Тя е ловен обект на територията на България.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Anas acuta. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 28 август 2009. (на английски)