Шутинг брейк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Брейк.

Ферари 250 GT Бредван
Ягуар XJS Линкс Ивентър
Рилаянт Симитар GTE
Волво 1800 ES
Лотус Еланбюланс
Йенсен GT
Волво С30
МИНИ Клубмен
БМВ Z3 Coupé
Ауди Shooting Brake
Шевролет Номад 2004
Рено Алтика

Шутинг брейк (на английски: Shooting Brake или Shooting Break) е вид автомобилна каросерия, която най-точно може да се опише като комби с 3 врати или купе с отвесна задница.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието произлиза от английската дума shooting (в случая лов) и френската break (в случая комби). В миналото са произвеждани луксозни комбита с две врати по поръчка първоначално на ловци (оттам shooting), а по-късно и на спортисти като голфъри, жокеи, играчи на поло и др. Тези в повечето случаи богати хора искат да съчетаят лукса и стила на купето с обема на комбито, за да има начин да превозват екипировката си. Под названието break се продават комбитата на френски производители, които през 60-те години са мнозинство на пазара за комбита във Великобритания. Впоследствие думата break изчезва от английския език и е заменена от brake (спирачка), която се произнася по същия начин.

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Колата Астон Мартин DB5, която кара през 1963 г. собственика на Астон Мартин сър Дейвид Браун, който е и запален авджия и играч на поло, има един недостатък – тя не му предлага достатъчно място за превоз на ловджийските принадлежности, екипировката за поло и кучетата. Затова фирмата за производство на каросерии Тикфорд, която също принадлежи на сър Браун, превръща купето в комби. Това е първият в историята шутинг брейк и за първи път е представен пред публика на автоизложението в Париж през 1965 г. От този модел са изработени още 11 екзимпляра.

Разпространение и видове[редактиране | редактиране на кода]

Разцветът на шутинг брейк моделите е през 60-те и 70-те години във Великобритания. Има два вида шутинг брейк. Т. нар. класически шутинг брейк представляват модификации на луксозни и скъпи автомобили като модели на Астон Мартин, Ферари, Порше и др., префасонирани от специализирани фирми в един или няколко екземпляра. Повечето такива модели принадлежат на колекционери и е рядкост да бъдат забелязани на друго място, освен на автоизложения. Другият тип шутинг брейк са произведени на базата на „всекидневни“, по-евтини модели и тези от тях, направени в по-големи количества са достъпни и за обикновения купувач. Един от най-обичаните и най-разпространени автомобили от този вид е Рилаянт Симитар GTE, който разполага с каросерия от стъклопластика и трилитров двигател Форд със 140 к.с. Други модели в серийно производство са Волво 1800 ES, Ланча Бета HPE, Йенсен GT.

Днешни дни[редактиране | редактиране на кода]

В днешни дни терминът шутинг брейк не обозначава само гореспоменатия тип автомобил, но и се използва за всички модели хечбек с три врати и „отрязана“ задница. Така например под това определение попадат Алфа Ромео Брера и др. Типични представители на оригиналния шутинг брейк обаче са наследникът на Волво 1800 ES – Волво C30, както и прототипите на Ауди – Shooting Brake, БМВ, Шевролет и др.

Модели[редактиране | редактиране на кода]

„Класически“[редактиране | редактиране на кода]

„Всекидневни“[редактиране | редактиране на кода]

Прототипи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]