Тойота Корола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тойота Корола (на английски: Toyota Corolla) е един от емблематичните компактни и субкомпактни модели в автомобилната гама на „Тойота“. Няколко години след премиерата си през 1966 година, Тойота Корола се превръща в най-продавания автомобилен модел в света, като през 1974 завоюва тази позиция. През 1997 година Corolla става официално най-продавания автомобил в света като изпреварва конкурента Vokswagen Beetle. През юли 2013 година Тойота Корола прехвърля с общите продажби на 11-те си поколения 40 милиона произведени автомобила[1]. Името на модела се вярва, че означава „корона от цветя“.

Тойота Корола в България[редактиране | редактиране на кода]

Тойота Корола се предлага на българския пазар от 1994 г.

История на Корола[редактиране | редактиране на кода]

Първото поколение на Корола

1-во поколение[редактиране | редактиране на кода]

Първото поколение на Корола (E10; 1966 – 1970) е представено през октомври 1966 година. Тацуо Хасегва главен инженер на проекта решава да заложи на автомобил, който да предлага спортно усещане и като визия и като управление. За първи път в японски автомобил се внедрява иновация като MacPherson окачване, 4 степенна трансмисия и светлина за задна скорост.

Първото поколение Corolla e със задно задвижване, 64 к.с. и кубатура от 1077 см3. Поколението прави препратка към древногръцката и римската митология с наименованията на цветовете си: афродитено бяло, зевсово синьо, аполоново червено, нептунов тюркоаз и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]