Порше

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Порше“ 911 - в черно.

По̀рше (на немски: Porsche) е производител на автомобили от най-високият ценови и стилов клас в света.

Производствените мощности на фирмата-производител са в град Щутгарт, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. В „Порше“ работят 15 307 служители по данни към 2012 г.

Мото, символизъм и история[редактиране | редактиране на кода]

Мотото на марката е „Няма заместител“. В транслитерация на немски от латински означава и Порция, която е богата наследница и най-красивата, интелигентна и одухотворена героиня на Шекспир от "Венецианският търговец".[източник? (Поискан преди 5 дни)]

Автомобилният стил на „Порше“ е уникален и е израз на неподражаемост, изисканост и пъргавина. Рекламно лице на „Порше“ е руската тенесистка Мария Шарапова.

Фирмата производител заедно с търговската марка са основани от Фердинанд и Фери Поршe през 1931 г.

От 1 август 2012 г. те са част от групата на „Фолксваген“ АД.

През май 2006 г. след проведено проучване Porsche е наградено с престижното звание „Най-престижна марка автомобили“. Анкетирани са повече от 500 домакинства с минимален годишен приход $ 200 000 и състояние възлизащо на поне $ 720 000.

Модели[редактиране | редактиране на кода]

В момента „каталога“ на „Порше“ започва със спортния роудстър Boxter („Бокстер“) и стига до най-популярния им и култов модел 911.

Cayman („Кайман“) е спортна кола с твърд покрив (не кабрио) от класа на Boxter, но в малко по-висок ценови диапазон. Cayenne („Кайен“) е луксозният SUV, който компанията пуска в производство през 2002 г. Carrera GT („Карера ГТ“) е „супер-колата“, която е пусната през май 2004 г. Фирмата произвежда и луксозна лимузина с името Panamera („Панамера“). Култовият модел на марката е 911 Turbo.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Като компания, Porsche е позната за своята постоянна финансова устойчивост по време на промените в пазарните условия, въпреки че задържа по-голямата част от продукцията си в Германия, по време, в което повечето европейски производители изместват заводите си в Източна Европа. Управлението и главната фабрика все още са в Цуфенхаузен — Щутгарт, но Cayenne (и до скоро Carrera GT) се произвеждат в Лайпциг, Германия и Братислава, Словакия (само SUV-a). По-голямата част от производството на Boxter и Cayman е поверено на финландските заводи „Valmet Automotive“. Porsche е особено успешна през последните години и има най-висока печалба от всяка продадена бройка, а именно $9000 долара. За сравнение Toyota печели по $1000 от всеки продаден автомобил.

„Порше“ във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Порше
База Щутгарт
Германия Германия
Основател Германия Фери Порше
Известни пилоти Съединени американски щати Дан Гърни
Швеция Йо Боние
Шаси Порше
Двигател Порше
Участие във Формула 1
Дебют 1958 ГН Нидерландия
Активни години 1958-1964
Състезания 31
Шампион -
Шампион при пилотите -
Победи 1
Общо точки 48
Първи позиции 1
НБО -
Първа победа 1962 ГН Франция
Последен старт 1964 ГН Нидерландия

„Порше“ като конструктор във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

„Порше“ участва със своя кола във Формула 1 в периода 1958-1964 година, като произвежда и шасито и двигателя си. Резултати:

Победи на „Порше“ във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

N Година Пилот Двигател Гуми Голяма награда Писта Статистика
1 1962 Съединени американски щати Дан Гърни Порше Д Франция Франция Руан Статистика

„Порше“ като доставчик на двигатели във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Виж: ТАГ-Порше


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]