Щурм срещу двореца на Хафизула Амин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Щурмът срещу двореца на Хафизула Амин (известен също като операция „Щорм-333“) е част от Войната в Афганистан от 1979-1989 г.

В хода на операцията отряд от Група „А“ (повече известна като спецчасти „Алфа“) на КГБ провежда операция по унищожаването на Хафизула Амин - президента на Афганистан, в резиденция „Таджбек“, разположена в покрайнините на Кабул, на 27 декември 1979 г.

Решението за щурма взима ръководителят на КГБ Юрий Андропов още преди навлизането на съветските войски в Афганистан

[1]. Формален предлог е обвинението, че Хафизула Амин е агент на ЦРУ, въпреки че именно той настоява за пристигането на съветските войски[2].

Дворецът на Хафизула Амин, 1987 г.
Фото Михаил Евстафиев

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Ръководството на атаката се осъществява от полковник Григорий Бояринов. Участниците са разделени на 2 групи:

  • „Гръм“ (24 души), с командир М. Романов (заместник-началник на Групата «Альфа»), и
  • „Зенит“ (30 души), ръководена от Я. Семьонов (от бъдещите спецчасти „Вимпел“).

Във втория ешелон се намират бойците от така наречения „мюсюлмански“ батальон на майор Х. Т. Халбаев (520 души) и 9 рота, командвана от старши лейтенант Валерий Востротин (80 души). Нападателите са облечени в униформи на армията на Афганистан, без военни отличителни знаци, с бяла превръзка на ръкава[3]

Ход на щурма[редактиране | редактиране на кода]

Атаката започва в 19:30 ч. местно време. Огнева поддръжка осъществяват 2 самоходни зенитни установки ЗСУ-23-4 „Шилка“. Към двореца се придвижва група „Зенит“ на 3 БТР-а, 1 машина е ударена от охраната на Х. Амин. Подразделения от мюсюлманския батальон осигурява външния периметър. Нахлулите в двореца бойци прочистват зданието етаж по етаж, хвърляйки в помещенията гранати и пускайки по ред изстрели с автомати.

Загуби[редактиране | редактиране на кода]

В хода на щурма на „Таджбек“, продължил около 40 минути, спецчастите губят 5 души. Почти всички участници в операцията са ранени[4]. Загиват Хафизула Амин, неговият син и около 200 души от неговата охрана.

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че във военен план операцията е проведена безупречно, самият факт на убийството на държавния глава на Афганистан се приема от международната общественост като свидетелство за съветска окупация на Афганистан, а следващите ръководители на страната Бабрак Кармал и Мухамед Наджибула са считани за марионетни лидери.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [http://svr.gov.ru/smi/2002/ros20021220.htm А. Гуськов. Первый герой Афганской войны Россия, Москва, 20.12.2002 г.] (публикация службы внешней разведки России)
  2. Протокол заседания политбюро ЦК КПСС, 18 март 1979 година
  3. Спецназ России N 12 (87) Декабрь 2003 года
  4. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]