Бабрак Кармал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бабрак Кармал
афганистански политик
Роден: 6 януари 1929 г.
Камари, Афганистан
Починал: 3 декември 1996 г. (67 г.)

Бабрак Кармал е Афганистански политик, президент на Афганистан (19791986 година).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в предградие на Кабул, в семейство на армейски генерал. Предците на Кармал по бащина линия, били преселници от Кашмир, Индия, които пристигат в Афганистан по времето когато Кашмир бил част от империята на Дурани. В Афганистан са асимилирани от таджикското общество на Кабул. Бащата криел своето непуштунско потекло, говорейки само на пушту. Майката на Кармал била персийскоезична пуштунка.

Истинското име на Кармал било Султан Хюсеин, което той променя на по-близко до местните афгански имена. По времето когато учи в Кабулския университет се увлича по идеите на комунизма. През 1965 година става член на Народно-демократичната партия на Афганистан. Оглавява фракцията „Парчам“. В периода 1965-1973 година е депутат в парламента на страната.

След Априлската революция от 1978 година, става заместник-председател на Революционния съвет, но през лятото на същата година е свален от пост и изпратен като посланик в Чехословакия. Още същата есен е обвинен в антиправителствен заговор и е снет от поста посланик. Остава да живее в емиграция.

След навлизането на Съветската армия в Афганистан през 1979 година, става генерален секретан на НДПА, председател на революционния съвет и председател на Съвета на министрите (премиер). На 4 май 1986 година, с решение на 18-тия пленум на ЦК на НДПА Бабрак Кармал е освободен „по здравословни причини“ от длъжността генерален секретар на ЦК на партията, съхранявайки поста му в Политбюро. Свалянето от длъжността е наредено от СССР, където на власт встъпва Михаил Горбачов. В края на 1986 година е свален и от поста председател на Революционния съвет.

Умира в 1-ва градска болница в Москва, на 1 декември 1996 година, на 67-годишна възраст.