Бабрак Кармал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бабрак Кармал
ببرک کارمل
афганистански политик
Роден
Камари, Афганистан
Починал

Религияатеизъм
НационалностFlag of the Taliban.svg Афганистан
Политика
ПартияНародна демократична партия на Афганистан

Уебсайт
Бабрак Кармал в Общомедия

Бабрак Кармал е Афганистански политик, президент на Афганистан (19791986 година).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в предградие на Кабул, в семейство на армейски генерал. Предците на Кармал по бащина линия са преселници от Кашмир, Индия, които пристигат в Афганистан по времето, когато Кашмир е част от империята на Дурани. Те са асимилирани от таджикското общество на Кабул. Бащата крие своето непущунско потекло, говорейки само на пущу. Майката на Кармал е персийскоезична пущунка.

Истинското име на Кармал е Султан Хюсеин, което той променя на по-близко до местните афгански имена. Докато учи в Кабулския университет, се увлича по идеите на комунизма. През 1965 година става член на Народно-демократичната партия на Афганистан. Оглавява фракцията „Парчам“. В периода 1965-1973 година е депутат в парламента на страната.

След Априлската революция от 1978 година става заместник-председател на Революционния съвет, но през лятото на същата година е свален от поста и е изпратен като посланик в Чехословакия. Същата есен е обвинен в антиправителствен заговор и е снет от поста посланик. Остава да живее в емиграция.

След навлизането на Съветската армия в Афганистан през 1979 година, става генерален секретан на НДПА, председател на революционния съвет и председател на Съвета на министрите (премиер). На 4 май 1986 година, с решение на 18-ия пленум на ЦК на НДПА Бабрак Кармал е освободен „по здравословни причини“ от длъжността генерален секретар на ЦК на партията, съхранявайки поста му в Политбюро. Свалянето от длъжността е наредено от СССР, където на власт встъпва Михаил Горбачов. В края на 1986 година е свален и от поста председател на Революционния съвет.

Умира в 1-ва градска болница в Москва, на 1 декември 1996 година, на 67-годишна възраст.