Югово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Югово
Изглед от църквата в Югово
Изглед от църквата в Югово
Общи данни
Население49 души[1] (15 декември 2023 г.)
1,16 души/km²
Землище42,561 km²
Надм. височина760 m
Пощ. код4241
Тел. код03052
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ86012
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Лъки
Валентин Симеонов
(ДПС; 2011)
Югово в Общомедия

Югово е село в Южна България. То се намира в община Лъки, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Югово се намира в централната част на Родопите на 40 km от град Пловдив. Районът е карстов и стръмен. Разположено високо в дефилето на Юговска река. През селото минава добре асфалтирания път Асеновград - Лъки.

Юговската река е изключително чиста. В нея има риба, което я прави интересна за риболовците. В непосредствена близост до селото е ловният резерват „Карамуш“. Селото е малко, изцяло в стръмен склон, от който се открива мащабна гледка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Югово се намира в областта Източен Рупчос (днешната община Лъки, Пловдивска област), в Средните Родопи. До най-ново време основният поминък на неговите жители от мъжки пол е дюлгерството.

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Св. Троица“ в Югово е обявена за паметник на културата с местно значение. Тя е много интересна в архитектурно и историческо отношение. Построена е през 1842 г. и представлява трикорабна псевдобазилика с външна галерия пред западната стена. Притежава изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол. В интериора са запазени стенни иконописи, рисувани до началото на 70–те години на 19 век. Иконостасът е табличен с резбована венчилка и рисувани двери, с ценни икони от 1946 г. и 1851 г.

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Най-важният сакрален топос в землището на с. Югово е върхът ”Боже име”. Той е с надморска височина 1450 метра и е на главното било на Радюва планина, по което е минавал стар римски път 1. ”Боже име” се намира над селото, на около 2,5 ч. път. На 50 – 60 м от най-високото му място има параклис „Свети Пантелей“ 2. Там на върха се събира цялото село на празника на св. Пантелей (св. вмчк. Пантелеймон – 27.07.). Според археологическата карта на общ. Лъки 3, на ”Боже име“ е имало тракийско светилище, по-късно ранносредновековна църква, днес разрушена и считана от жителите на с. Югово за параклис 4.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 27 юли се организира поход до връх Св. Панталей на около 2,5 часа път от селото.


Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Гащилов, Ив. Село Югово и неговите майстори строители. Плов­див, 1994.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]