Манастир (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Манастир .

Манастир
Общи данни
Население 100 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 63,834 km²
Надм. височина 1449 m
Пощ. код 4245
Тел. код 030528
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 46989
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   кмет
Лъки
Валентин Симеонов
(ДПС)

Ма̀настир е село в Родопите, част от община Лъки в Област Пловдив, което е разположенo на 1449 м н.в.

Село Манастир

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Манастир се намира в Преспанския дял на Родопите, в северните склонове на връх Преспа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Манастир е основано на 8 септември 1890 година. Според преданието селото е основано върху останките на старо селище, близо до срутен манастир, оттам идва и името му. Основателите на Манастир са преселници от село Давидково, чиито домове след Освобождението са останали отново в границите на Османската империя. В желанието си да избягат от оковите на владичеството, Тодор, Никола и Вълчо Куртеви заедно със сестра си Рада и майка им Ружа преминават билото, по което минавала границата с Османската империя. Така се озовали на родна земя и изградили селото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Село Манастир се намира на 7 км. от историческата местност Хайдушки поляни. Селото се намира в природен резерват и горите изобилстват от диви животни и защитени растения. Оттук тръгват много маршрути из Родопите: до хижа „Свобода“ и хижа „Преспа“ – 2,30 ч., до хижа Момчил юнак – 3,00 ч. и др. Покрай селището се намират няколко малки параклиса – Св. Василий, Св. Неделя, Св. Дух, Св. св. Кирил и Методий, Св. Георги, Св. Илия и новият комплекс Св. Богородица. В района на селото има изградени екопътеки. Една от тях води до кът за отдих „Воденицата“ и красивия водопад „Свети Дух“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Петровден, последната събота на месец юни, в селото се организира празничен курбан. Денят е храмов празник на селото, тъй като така се казва реставрираната и обновена църква на селото „Св. св. Петър и Павел“. На този празник се събират всички, които поради една или друга причина имат връзка със селото. Там хората се срещат и разказват как се развива животът им. В селото има няколко големи рода, сред които е и Куртйоловският род. Определено е всяка втора събота на месец юли да се провежда родова среща.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]