Югозападен регион (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Югозападен регион
Југозападен Регион
административна единица
      
Герб
Страна Северна Македония
Административен центърОхрид
Площ3280 km²
Население219580 души (2018)
66,9 души/km²
Общини13
Югозападен регион в Общомедия

Югозападният район (на македонска литературна норма: Југозападен Регион) е един от осемте статистически региона на Северна Македония. Намира се в югозападната част на държавата и на изток граничи с албанската граница. В неговите граници влизат 13 общини: Вапа (Център Жупа), Дебър, Дебърца, Другово, Кичево, Брод, Охрид, Осломей, Пласница, Струга, Вевчани, Вранещица и Заяс.

Географско местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Релефът на плановия Югозападен регион е планински и котловинен. Преобладават високи планини с надморска височина над 2000 метра. В региона най-голяма е Охридско-Стружката котловина, разположена между планините Ябланица и Галичица, в една част изпълнена с Охридско Езеро. Регионът се характеризира с изключителното присъствие на пещери, като се има предвид варовиковия състав на планините. Той е богат на естествени, изкуствени и ледникови езера и е един от най-залесените в Република Македония.

Характеристики на региона[редактиране | редактиране на кода]

На територията на 3 340 km², в 286 населени места, живеят общо 222 064 жители, от които 50,15 % са мъже. На територията на Югозападния планов регион живеят 10,83 % от общото население на страната. В три общини в региона – Струга, Охрид и Кичево живеят 79.19 % от общото население в региона. Средната гъстота на населението в страната е 81.3 жители, докато в Югозападния планов регион е 66.4 км2.

Селскостопански характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Районът има земеделска площ от 103,373 хектара, по-малко от 50% обработваема земя, т.е. 50,667 хектара. Останалата част принадлежи на пасища. Общите земеделски площи в Македония са 1,077,235 хектара, което означава, че в Югозападния планов регион се простират само 9,59% от общо обработваемите площи на ниво на страната. В региона най-много се произвежда пшеница, царевица и картофи, а от плодовите насаждения най-големи са добивите от ябълки, сливи, круши и череши.

Туризъм в югозападния регион[редактиране | редактиране на кода]

Важен отрасъл в региона е туризмът, като се има предвид, че 61,87% от общия брой стаи на държавно ниво е на територията на този регион. Повечето от тях са в двата най-важни туристически центъра в страната – Охрид и Струга, които се намират на брега на едно от най-старите езера в Европа – Охридското езеро. От общия брой посетители годишно, 46,6% пребивават в населените места в плановия Югозападен регион. По този начин средно годишно се реализират около 1 300 000 нощувки на вътрешни и чуждестранни гости, което представлява 65% от общите нощувки на национално ниво.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]