Югозападен регион (Северна Македония)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Югозападен регион
Југозападен Регион
      
Герб
Southwestern statistical region en.svg
Страна  Северна Македония
Административен център Охрид
Площ 3280 km²
Население 219580 души (2018)
66,9 души/km²
Общини 13
Югозападен регион в Общомедия

Югозападният район (на македонска литературна норма: Југозападен Регион) е един от осемте статистически региона на Северна Македония. Намира се в югозападната част на държавата и на изток граничи с албанската граница. В неговите граници влизат 13 общини: Вапа (Център Жупа), Дебър, Дебърца, Другово, Кичево, Брод, Охрид, Осломей, Пласница, Струга, Вевчани, Вранещица и Заяс.

Географско местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Релефът на плановия Югозападен регион е планински и котловинен. Преобладават високи планини с надморска височина над 2000 метра. В региона най-голяма е Охридско-Стружката котловина, разположена между планините Ябланица и Галичица, в една част изпълнена с Охридско Езеро. Регионът се характеризира с изключителното присъствие на пещери, като се има предвид варовиковия състав на планините. Той е богат на естествени, изкуствени и ледникови езера и е един от най-залесените в Република Македония.

Характеристики на региона[редактиране | редактиране на кода]

На територията на 3 340 km², в 286 населени места, живеят общо 222 064 жители, от които 50,15 % са мъже. На територията на Югозападния планов регион живеят 10,83 % от общото население на страната. В три общини в региона – Струга, Охрид и Кичево живеят 79.19 % от общото население в региона. Средната гъстота на населението в страната е 81.3 жители, докато в Югозападния планов регион е 66.4 км2.

Селскостопански характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Районът има земеделска площ от 103,373 хектара, по-малко от 50% обработваема земя, т.е. 50,667 хектара. Останалата част принадлежи на пасища. Общите земеделски площи в Македония са 1,077,235 хектара, което означава, че в Югозападния планов регион се простират само 9,59% от общо обработваемите площи на ниво на страната. В региона най-много се произвежда пшеница, царевица и картофи, а от плодовите насаждения най-големи са добивите от ябълки, сливи, круши и череши.

Туризъм в югозападния регион[редактиране | редактиране на кода]

Важен отрасъл в региона е туризмът, като се има предвид, че 61,87% от общия брой стаи на държавно ниво е на територията на този регион. Повечето от тях са в двата най-важни туристически центъра в страната – Охрид и Струга, които се намират на брега на едно от най-старите езера в Европа – Охридското езеро. От общия брой посетители годишно, 46,6% пребивават в населените места в плановия Югозападен регион. По този начин средно годишно се реализират около 1 300 000 нощувки на вътрешни и чуждестранни гости, което представлява 65% от общите нощувки на национално ниво.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония