Юлия Гипенрайтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлия Борисовна Гипенрайтер
Ю́лия Бори́совна Гиппенре́йтер
руска психоложка

Родена
25 март 1930 г. (94 г.)

Националност Русия
Научна дейност
ОбластПсихология
Работила вМосковски държавен университет
Юлия Борисовна Гипенрайтер в Общомедия

Юлия Борисовна Гипенрайтер (на руски: Ю́лия Бори́совна Гиппенре́йтер) е съвременен руска психоложка. Областите на научните ѝ дейности са: експериментална психология (психология на възприятията, психология на вниманието, психология на движението), системна семейна психотерапия, невро-лингвистично програмиране. Автор на многобройни публикации по психология.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 25 март 1930 година в Москва, Русия. През 1953 г. завършва отделението по психология на Философския факултет в Московския държавен университет. През 1975 г. получава докторска степен по психологически науки, а през 1978 – звание професор по психология.

Понастоящем (2010) е професор в Катедрата по обща психология в Московския държавен университет. Има два брака: първият и мъж е нейният братовчед Вадим Гипенрайтер, а вторият е математикът Алексей Рудаков. Има 3 деца – две дъщери от първия брак и едно момче от втория.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Кандидатската дисертация на Юлия Гипенрайтер (с научен ръководител Алексей Леонтеф), защитена през 1961 г., предлага и утвърждава нов метод за измерване на степента на развитие на слуха на звуковите висоти, явяващи се основни за музикалния слух на човека. Показва, че при усложнени условия за оценка на високи звуци с различен тембър, значителна помощ оказва вокализацията (външна и вътрешна) и нейното обучение. Работата е позволила да се обоснове предположение за това, че усвояването от малките деца на тембровия език може да спре развитието на музикалния слух, от което следва, че е необходимо да се обръща специално внимание на развитието на музикалния слух на малките деца в периода на усвояването от тях на родната реч (във възрастта 1 – 2 години).

В работата и „За движението на човешките очи“ са изучени и изписани разнообразни видове движения на очите в контекста на човешките дейности и зависимостите на характеристиките на задачите, в които за включени.

Учебника на Ю. Гипенрайтер „Въведение в общата психология“ е едно от основните учебни помагала в курсовете по психология.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гиппенрейтер, Юлия Борисовна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​