Юлия Младша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Випсания.

Юлия Младша
римска матрона
Juliaminor.jpg
Родена
Починала
28 г. (46 г.)
?
Семейство
Род Юлиево-Клавдиева династия
Баща Марк Випсаний Агрипа
Майка Юлия Стара
Братя/сестри Випсания Марцела
Агрипина Стара
Випсания Агрипина
Луций Цезар
Агрипа Постум
Гай Цезар
Випсания Марцела
Съпруг Луций Емилий Павел
Деца Емилия Лепида
Марк Емилий Лепид

Юлия Младша или Юлила (малката Юлия) (на латински: Iulia minor); Випсания Юлия Агрипина (на латински: Vipsania Julia Agrippina); * 19/18 пр.н.е.; † 28 г. сл.н.е.[1] е най-възрастната дъщеря на Марк Випсаний Агрипа и Юлия Старша е така се пада внучка по майчина линия на император Октавиан Август. Агрипина Старша (съпругата на Германик) е нейна по-малка сестра.

Около 5 г., Юлия се омъжва за своя родственик Луций Емилий Павел. [2]Двамата имат обща баба – Скрибония. Майката на Юлия е дъщеря на Скрибония от Август. Майката на Луций Павел, е дъщеря на Скрибония от нейните предишен брак с Публий Корнелий Сципион Салвито.

От брака си Юлия и Луций имат 2 деца – Емилия Лепида и Марк Емилий Лепид. През 8 г. мъжът ѝ се включва в заговор на група аристократи срещу императора. След като заговора е разкрит, а съпругът ѝ убит. [3].

Юлия е осъдена на изгнание. Въдворена е на малкия италиански остров Тример, в Адриатическо море. По същото време е изпратена в изгнание на остров Пандатерия и Юлия Старша. Август забранява и на двете заточени Юлии да се дава вино, да се предоставят малки удобства и да не се допускат до тях нито роби, нито свободни без негово знание. Детето, което Юлия Младша ражда след като е осъдена, Октавиан не иска нито да признае, нито да възпитава. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]