Юманите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
L'Humanité.svg

Юманите (на френски L'Humanité) е френски вестник, всекидневник с тираж около 50 000. Първоначално излиза като орган на Френската Комунистическа партия и е единственият вестник собственост на политическа партия. Понастоящем той е независим, но запазва връзката си с ФКП и водещите редакционни линии на вестника остават близки до идеите на френската компартия - борбата с крайната десница, критики срещу Джордж Буш или европейската конституция и др.

Вестникът е основан през 1904 г. от лидера на Френската Социалистическа партия - Жан Жорес. След разцепването на Социалистическата и Комунистическата партия във Франция през 1920 г. комунистите запазват контрола над Юманите и го превръщат в свой официален орган. По това време вестникът се издържал главно от дарения от партийните членове, но в средата на 30-те години, с нарастването на популярността на комунистическата идея, интересът към Юманите нараства. През 1939 г. поради забрана на дейността на комунистическата партия, издаването на вестника е прекратено. След окупацията на Франция от нацистите през 1940 г. Юманите излиза нелегално и играе съществена роля в Съпротивата. Вестникът се появява отново свободно на вестникарския пазар на 21 август 1944 г. - след превземането на Париж от Съюзниците.

След Втората световна война до края на 50-те години, когато Френската Комунистическа партия е доминиращата в ляво, Юманите е един от най-популярните вестници във Франция. До края на 80-те години вестникът е бил спонсориран и от Съветския съюз, но след разпадането му и залеза на Френската Комунистическа партия, икономическата ситуация на Юманите се влошава. През 2001 г. 20% от вестника е продадена на частни инвеститори.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]