Направо към съдържанието

Яйце (град)

Вижте пояснителната страница за други значения на Яйце.

Яйце
Jajce / Јајце
— Град —
      
Герб
44.3403° с. ш. 17.2572° и. д.
Яйце
Страна Босна и Херцеговина
ЕнтитетФедерация Босна и Херцеговина
Площ3390 km²
Надм. височина450 m
Население24 455 души (2007)
Пощенски код70 101
Телефонен код+387 30
Официален сайтwww.opcina-jajce.ba
Яйце в Общомедия
Изглед към старата част на града

Я́йце (на босненски: Jajce, на сръбски: Јајце) е град в Босна и Херцеговина и община в Среднобосненски кантон от Федерация Босна и Херцеговина.

Разположен е на река Върбас. Населението му е от 24 455 жители (2007, оценка).

Наблизо – на река Плива, е изградена каскада от водноелектрически централи. Промишленост – електрохимия, производство на феросплави.

Съществуват данни за следи от човешки живот в районите около град Яйце още от каменната ера. В околностите на града могат да се намерят останки от бронзовата и желязната епохи.

Първото споменаване на града датира от 1386 г. и е свързано с Хървое Вукчич Хърватинич, който през същата година е обявен за граф на града и получава титлата конт ди Яйце.

През средновековието градът се развива и е сред най-големите селища на Босна и Херцеговина. През 15 век е важен икономически център на региона, а в края на Босненската държава става седалище на босненските владетели. Тук е коронясан последният босненски крал Стефан Томашевич Котроманич и градът за две години е негова резиденция, а след обсадата от османците и падането на крепостта е екзекутиран тук през 1463 г.

Яйце е бил кралски град от времето на управление на Твъртко II. Кралският дворец в града е споменат в исторически извори от 1457 г., при царуването на крал Стефан Томаш.

В гр. Яйце се е състояла историческата 2-ра сесия на Антифашисткото вече за народно освобождение на Югославия, на която са приети решения, станали основата на федеративното и социалистическото обединение на Югославия.