Яков Готовац

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яков Готовац
хърватски композитор и диригент
Яков Готовац с Народната опера в София след премиерата на „Еро от оня свят“. Източник: ДА „Архиви“
1940 г.
Роден
Починал
ПогребанЗагреб, Хърватия
Музикална кариера
Стилопера
Участник в„Хърватска академия на науките и изкуството“

Яков Готовац е хърватски композитор и диригент.

Автор е на най-известната хърватска опера „Еро от оня свят“[1], която се играе за първия път в Загреб през 1935 г. Поставяна е и в България. Автор е общо на общо 8 опери.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Готовац е роден на 11 октомври 1895 г. в Сплит (тогава част от Австро-Унгария). Отива да учи право в Загреб, но започва да пише музика през 1920 г. Във Виена учи в класа на Йохан Маркс.

През 1922 г. се връща у дома и основава Филхармоничното общество в Шибеник. През 1923 г. се премества в Загреб, където запазва работата си като диригент и композитор до смъртта си. Между 1923 и 1958 г. е диригент в Хърватския национален театър и е ръководител на академичното музикално общество „Младост“ и на хор „Владимир Назор“.

Най-известното му произведение без никакво съмнение е „Еро от оня свят“. Тази опера е изпълнена по всички континенти, с изключение на Австралия и е преведена на 9 езика. Тя е била изпълнена в повече от 80 театри само в Европа. Той също пише много други произведения за оркестър, както и вокална музика, пиано парчета и др.

В своите трудове Готовац представлява къснонационалния романтизъм, като основен източник на идеи и вдъхновение черпи от националния фолклор.

Готовац умира на 87 години в Загреб (тогава Югославия) на 16 октомври 1982 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]