Янко Керемидчиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Янко Керемидчиев
български историк
Роден
15 януари 1923 г. (96 г.)
Научна дейност
Област История
Образование Софийски университет

Янко Керемедчиев е български историк и краевед.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 януари 1923 г. в Малко Търново, България. Основно образование получава в родния си град, а средно в Бургаската мъжка гимназия. Работи като учител последователно в странджанските села Моряне и Стоилово.

По време на войната 1944-1945 година е доброволец в 24-та доброволческа дружинка. След уволнението си от военна служба работи в Малко Търново като: председател на Околийския комитет на Демократичната младеж, директор на основното училище, началник отдел „Народна просвета“ при ГНС, директор на гимназията, секретар на Околийския комитет на БКП.

Завършва история в Софийския държавен университет през 1965 година. Същата година се премества да живее в Бургас. За научноизследователската си работа получава степен „Първи клас квалификация“ по история.

Главните научни интереси на Янко Керемидчиев са насочени към проучване и събиране на документални и публицистични материали, свързани с историята на малкотърновския край и Странджа. Теми в неговата научноизследователска работа са: Илинденско-Преображенското въстание, странджанския фолклор, музейното дело, освободителните войни в Бургаския регион и др.

По негова инициатива и редакция е издаден „Юбилеен сборник Бургас 1878-1912“ през 1998 година. Голяма част от събраната документална сбирка на Янко Керемидчиев се съхранява в Окръжен архив – Бургас, чийто опис е отпечатан през 1997 година.

Със свои доклади и научни съобщения е участвал в 47 научни конференции, сесии, много краеведски четения и обществени тържества.

За своята многостранна и активна научна и обществена дейност е отличен с орден „Кирил и Методий“ II степен, медал за трудово отличие, отличник на Комитета за изкуство и култура, орден Капитан Петко войвода – златен и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]