Янко Траяновски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Янко Траяновски
български революционер
Роден
Починал

Янко Траяновски е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и войвода на Охрана.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Янко Траяновски е роден в костурското село Тихолища, тогава в Османската империя. Присъединява се към ВМОРО и участва в Илинденското въстание от 1903 година. След 1942 година се включва в паравоенната организация Охрана като ръководител на селската организация в Тихолища. След 1944 година е осъден на доживотен затвор, като присъдата излежава първо в Еди куле[1], а след това на остров Гюра, където и умира на около 70-годишна възраст. Стефан Шклифов от Черешница си спомня за Коста Траяновски, син на Янко:

Син му Коста беше юнак, силен мъж. Като комитин беше нашарен со патрондаши и българско знаме на шапката. Комитите от Тиолишча немаха правено плячко, нито човек имаха отепано. Звеха пушки да се бранят от гърцките андарти. Толкова им сподели господ во това опасно и неясно за них време. Що стана со Коста? Когато отидоха корофилаците да го арестуват, пърсна да бега. Плюснаха и го убиха на место. Беше високо, русо и силно дете. Велеха, от силен що бил, имал опашка. Цело село го изплака. Ако го фащаха, ке лежеше неколко години. Когато беше комитин, имаше писано на пушката си: „Смърт или слобода!“ Той избра смъртта, наместо да падне во гърцки ръце. Имаше много такива фанатици сред нашите[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шклифов, Благой. На кол вода пиехме. Записки за Христовите мъки на българите в Егейска Македония през ХХ век, София 2011, с. 259, 283, 335.
  2. Шклифов, Благой. На кол вода пиехме. Записки за Христовите мъки на българите в Егейска Македония през ХХ век, София 2011, с. 341.
     Портал „Македония“         Портал „Македония