Ян Нелкен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ян Нелкен
лекар
Jan Nelken.jpg
Роден
Починал
1940 г. (61 г.)

Националност поляк
Образование Варшавски университет
Медицина
Образование Казански университет
Награди Кръст „Независимост"
Златен кръст за заслуги[1]

Ген. д-р Ян Владѝслав Нѐлкен (на полски: Jan Władysław Nelken) е полски лекар психиатър и бригаден генерал. Член на Полската социалистическа партия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Нелкен е роден в семейството на Едвард Нелкен и Евгения (с родова фамилия Фелш). Жени се за Ирена Борковска, с която имат две деца: дъщеря Анна и син Ян.

През 1896 г., след като завършва гимназия във Варшава, започва да учи в Медицинския факултет на Варшавския университет. Изгонен от университета на Варшава за разпространяване на социалистически идеи, той отива в Казан, където през 1902 г. получава медицинското си образование. След завръщането си във Варшава той започва да практикува като психиатър и развива политическа дейност в полската социалистическа партия. Многократно арестуван и хвърлен в затвора. През 1909 г. той получава докторска степен в областта на медицината. През 1911 г. участва на конгреса на Международната психоаналитична асоциация.

Убит през април 1940 г. при Катин от НКВД. Съпругата и дъщеря му загиват по време на Варшавското въстание четири години по-късно.

С указ на президента Лех Качински на 5 октомври 2007 г. посмъртно е повишен във военно звание бригаден генерал.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Полша“         Портал „Полша