Лех Качински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лех Александер Качински
Лех Александер Качински
Мандат
23 декември 2005 – 10 април 2010 г.
Премиер Кажимеж Марчинкевич
Ярослав Качински
Доналд Туск
Предшестван от Александър Квашневски
Последван от Бронислав Коморовски

Роден
18 юни 1949 г.(1949-06-18)
Починал
10 април 2010 г. (на 60 г.)
Съпруга Мария Качинска
Партия: Право и справедливост
Религия Римокатолическа

Лех Алекса̀ндер Качѝнски (на полски : Lech Aleksander Kaczyński)(18 юни 1949 - 10 април 2010 г.) е президент на Полша от 2005 до 2010 г. и политик от партия „Право и справедливост“. Качински изпълнява длъжността кмет на Варшава от 2002 г. до 22 декември 2005 г., ден след което е ръкоположен за президент. Той е еднояйчен близнак на бившия министър-председател на Полша и настоящ председател на партията „Право и справедливост“, Ярослав Качински.

На 10 април 2010 г. той и неговата съпруга Мария Качинска загиват в самолетна катастрофа край Смоленск, след като самолетът Ту-154 се разбива, докато опитва да се приземи на летището в Западна Русия. Няма оцелели от самолета, на чийто борд са превозвани правителствени лица за церемонията по случай 70-годишнината от Катинските разстрели.[1][2]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Лех Качински е роден във Варшава, в семейството на Раймунд (инженер, войник от Армия Крайова и участник във Варшавското въстание) и Ядвига (филолог от Полската академия на науките). Става известен още като дете, когато със своя брат Ярослав изпълняват главните роли в полския филм от 1962 г. Двамата, които откраднаха луната.

През 1971 г. Лех Качински завършва право и администрация във Варшавския университет. През 1980 г. става доктор от трудово право в Гданския университет, а през 1990 г. - професор, след което заема различни академични длъжности.

Противопоставяне на комунизма[редактиране | редактиране на кода]

През 70-те години на 20 век Лех Качински е активист в продемократическото и антикомунистическо движение в Полша, Комитет за защита на работниците. По това време, участието в такъв комитет се смята за нелегална дейност. През август 1980 година взима участие в стачното движение в Гданск. По време на Военното положение в Полша, въведено от комунистите през декември 1981 г., той е изпратен в концентрационен лагер като антисоциалистически елемент. След пускането му от концентрационния лагер, той се възобновява своята профсъюзна активност и става член на нелегалния съюз „Солидарност“.

След като „Солидарност“ е узаконена отново в края на 80-те години, Лех Качински става съветник на Лех Валенса. От февруари до април 1989 г. Той участва в преговорите на „кръглата маса“ в Полша.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 г. братята създават партия „Право и справедливост“ (ПиС). Лех Качински е президент на партията от 2001 до 2003 г. а неговият брат Ярослав е настоящ президент. На изборите и двамата влизат в парламента.

През 2002 г. Лех е избран за кмет на Варшава с голяма преднина. Прочува се с борбата с корупцията. Прочува се и с това, че кръщава една от улиците във Варшава на името на чеченския сепаратист и пръв президент Джохар Дудаев, което предизвиква гнева на Москва. Активно поддържа създаване на Музей на Варшавското въстание.

През 2004 и 2005 година Качински забранява гей парадите във Варшава, като изтъква, че липсват достатъчно причини за това, както и че подобен парад ще поощри „хомосексуалния стил на живот“. През 2004 г. неговите опоненти определят действията му като неконституционни и той нееднократно е критикуван от администрацията на Мазовецко войводство, която официално ръководи кмета на Варшава. През 2005 г. той разрешава контра-демонстрация, наречена „Парад на нормалността“.

През 2007 година Полша, на която президент е Лех Качински, е намерена за виновна от Европейския съд по правата на човека по нарушаване на „свободата на събранията и сдруженията“ съгласно Член 11 от Европейската конвенция за правата на човека.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Polish leader, 96 others dead in Russia jet crash
  2. МЧС: Список погибших в авиакатастрофе Ту-154 в Смоленской области
Александър Квашневски Президент на Полша (2005 – 2010) Бронислав Коморовски