8 септември (орден)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Orden 8 septemvri.jpg
MKD Order 8th September BAR.svg

Орден „8 септември“ е държавно отличие на Северна Македония, посветено на независимостта на държавата от 8 септември 1991 година.

Орденът се раздава за извънредни заслуги на личности и организации за голям принос за развитието и утвърждаването на приятелските отношения и миролюбиво сътрудничество между Северна Македония и други държави. Също за развитие и утвърждаване на международните отношения, за изключителни дела и заслуги в областта на сигурността и отбраната на страната. През 2002 година орденът придобива статут на държавно отличие на Северна Македония,[1] като е втори по степен на важност.[2]

Орденът е изработен от 98 грама сребро и позлата. На аверса е изобразена Северна Македония, в нейните географски и политически граници, като в центъра ѝ има надпис „8 СЕПТЕМВРИ/ 1991/ 8 СЕПТЕМВРИ“. Композицията е оградена от незатворен венец от лаврови клонки и лежи върху 8-лъчева звезда. Автори на дизайна са Костадин Танчев и Владимир Боройевич.

Сред отличените с ордена са френският експерт по конституционно право Робер Бадентер[3], президентът на България Жельо Желев[4], Виктор Орбан[5], Бронислав Коморовски[6], Роман Херцог и други.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония