BTL реклама

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Below-the-line (BTL) (в превод от английски: „под чертата“) е термин в рекламата, с който се означава интегриран комплекс от маркетингови мероприятия, невключващи традиционни медии. BTL работи с помощта на жива, директна комуникация с клиентите.

За сравнение с BTL са въведени и термините ATL и TTL реклама:

История[редактиране | редактиране на кода]

Съществува „легенда“ за възникването на термина BTL. Говори се, че в средата на 20 век един от ръководителите на мащабна компания (някои считат, че това е Procter & Gamble) изготвял сметката за предстоящите маркетингови разходи. В нея той включил стандартните елементи като реклама в преса, телевизия и радио (ATL).

Сметнал разходите, теглил чертата и внезапно се сетил, че не е сметнал разходи за организацията на събитието, където хората щели да се запознаят с новия продукт на компанията. Тогава той сумирал всичко и теглил окончателната черта. Така се ражда терминът BTL (Below-the-line) – т.е. под чертата.

Инструменти[редактиране | редактиране на кода]

Целевата аудитория на ATL е масовата публика, докато целевата аудитория на BTL е всеки човек (потенциален клиент) поотделно, към когото и отношението е съобразено с личния му темперамент и интереси.

ATL използва цялата палитра от добре познатите инструменти на масмедиите, докато най-популярните маркетингови мероприятия в областта на BTL са:

В някои класификации BTL включва и Герила маркетинг.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]