Bird and Diz

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Bird and Diz е студиен албум, в който си сътрудничат джаз саксофонистът Чарли Паркър и тромпетистът Дизи Гилеспи. Основната му част е записана на 6 юни 1950 г. в Ню Йорк. Две от песните от първия му вариант, Passport и Visa, са записани от Паркър, в отстъствието на Гилеспи и с различен състав, през март и май 1949 година. Албумът е издаден за първи път от Клеф Рекърдс, дъщерна фирма на Върв, през 1952 г., а форматът му е 10 инча.

Продуцент е Норман Гранц, който по това време е изградено име в събирането на големи ансамбли, и албумът се състои от композиции, изпълнени със стандартните за бибопа инструментации на саксофон, тромпет, пиано, контрабас и барабани. През 1952 г. излиза ревю в Даун Бийт, даващо четири звезди на Bird and Diz, в което колумнистът на това списание описва приноса на Гранц за звученето на албума по следния начин: „Макар боп да не е споменат от Норман Гранц в бележките му, ние му дължим един залп за припомнянето му, с помощта на тази дългосвиреща плоча, че тази музика все още е много жива.“ Това е последният студиен запис, в който сътрудничат Паркър и Гилеспи, и оттогава е издаван няколко пъти от Върв и Полиграм Рекърдс.

Списък на композиициите[редактиране | редактиране на кода]

Вмъкнати в оригинала, „Паспорт“ и „Виза“ не са включени в преизданието, защото не са записани в сесията от 1950 „Бърд и Диз“.

Първа страна[редактиране | редактиране на кода]

Композиция Записано Номер на композиция Име на композиция Композитори Времетране
1. 6/6/50 C 410 – 4 Bloomdido Charlie Parker 3:25
2. 6/6/50 C 413 – 2 My Melancholy Baby Ernie M. Burnett and George A. Norton 3:24
3. 6/6/50 C 415 – 4 Relaxin' with Lee Charlie Parker 2:47
4. 5/5/49 C 295 – 2 Passport Charlie Parker 3:00
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bird and Diz в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​