Огърличесто бърне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Callonetta)
Огърличесто бърне
♀ Огърличесто бърне
Огърличесто бърне
♂ Огърличесто бърне
Огърличесто бърне
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
род:Огърличести бърнета (Callonetta)
вид:Огърличесто бърне (C. leucophrys)
Научно наименование
Delacour, 1936
Vieillot, 1816
Разпространение
Огърличесто бърне в Общомедия
[ редактиране ]

Огърличестото бърне, още червенокрило бърне (Callonetta leucophrys) е дребен по размери вид патица, обитаващ горите на Южна Америка. Видът е единствен представител на род Callonetta. Обикновено причисляван към подсемейство Същински патици (Anatinae), видът фактически може да е по-близък до ангъчите и да принадлежи на подсемейство Ангъчови (Tadorninae), като най-близкият му вид вероятно е Chenonetta jubata.[2]

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

И мъжките, и женските от вида огърличесто бърне запазват целогодишно многоцветното си оперение. Гърбът на мъжкия е в наситен кестеновокафяв оттенък, с бледо сиви пера от двете страни на тялото и гърди в цвят „сьомга“, напръскани с малки черни точици. На задната част на главата на мъжкия – от темето до ниската част на тила – се проточва тънка черна ивица. Гърбът на женската е в маслинено-кафеникав цвят, с глава на бели петна и ивици, и петънца по светлото оперение на гърдите и корема.

И двата пола имат тъмни на цвят опашни пера, които контрастират със светлосивата задница, и имат отличително бяло петно на крилете. И при двата пола човките са сиви на цвят, а краката и стъпалата са в розово.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Огърличестото бърне обитава северозападните части на Аржентина и Парагвай, като се среща и в Боливия, Бразилия и Уругвай. Типичните за вида местообитания включват тропическите влажни гори и блатисти горски сечища в ниските гъсто залесени райони, както и изолирани водни басейни и рекички.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Callonetta leucophrys (Vieillot, 1816). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. BirdLife International. Callonetta leucophrys // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ringed teal в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​