Crinozoa

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Crinozoa
Featherx.JPG
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Echinodermata Бодлокожи
подтип: Crinozoa
Научно наименование
Уикивидове Crinozoa
Subclasses
Обхват на вкаменелости
тремадокий – настояще, 488–0 Ma
Crinozoa в Общомедия
Jimbacrinus bostocki

Crinozoa са морски животни, които образуват един клас Crinoidea при бодлокожите (тип Echinodermata). Crinoidea идва от гръцката дума krinon, лилия или крем, и форма.[1] [2] Те живеят както в плитки води, така и на голяма дълбочина - до 6000 метра. Морски лилии се използва за Crinozoa, които в зрялата си форма, се прикрепят към дъното на морето, а пипалата стърчат от стъблото им.[3]

Crinozoa се характеризират с уста върху горната повърхност, която е заобиколена от хранителни пипала. Те имат U-образни черва и анусът им се намира в непосредствена близост до устата. Въпреки, че основният модел, характерен за бодлокожи на петлъчева симетрия, може да бъде разпознат, повечето Crinozoa имат много повече от пет пипала. Crinozoa обикновено имат стъбло, което служи за прикрепване към субстрат, но много от тях живеят прикрепени само като незрели форми и да станат свободно плуващи като възрастни.

Има само неколкостотин съвременни вида, но те са били много по-богати и разнообразни в миналото. Някои варовикови скали, датиращи от средата до края на палеозоя, са почти изцяло съставени от раздробените фрагменти на древните Crinozoa.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цанков, Васил (1969), "Клас Crinoidea - Морски лилии", „Палеонтология“, София: Наука и изкуство, pp. 297-308 
  2. Webster's New Universal Unabridged Dictionary. 2nd ed. 1979.
  3. sea lily. // Encyclopædia Britannica. Посетен на 14 March 2011.