Направо към съдържанието

Минзухар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Crocus)
Тази статия е за растението. За селото в Южна България вижте Минзухар (село).

Минзухар
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Перуникови (Iridaceae)
подсемейство:Шафранови (Crocoideae)
род:Минзухар (Crocus)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Минзухар в Общомедия
[ редактиране ]

Минзуха̀р (Crocus) е род многогодишни растения от семейство Перуникови (Iridaceae). Включва 240 вида разпространени от Средиземноморието до Централна Азия, с вторично разпространение в Северна Америка.[1][2] Много от видовете са култивирани.

Стъблото е скъсено в многогодишна грудколуковица, като развива ефемероиден цветонос. Грудколуковицата е със свивателни корени, които при изсъхване я придърпват надолу във влажната почва през есента. Листата са линейни, плоски, с горна и долна повърхност. Характерен отличителен белег е бялата ивица по дължината на листа от горната му страна. Цъфтежът е кратък, от късната зима до края на пролетта, или през късната есен. Съцветието е скъсен монохазий, който развива 1 – 4 цвята. Околоцветникът е прост (перигон, без различими чашка и венче), сраснал в дълга тръбица, към отвора разделен на големи оцветени сегменти. Оцветяването на перигонните сегменти е специфично за всеки вид, като преобладават сините, белите и жълтите багри. Тичинките са 3, прашниците са дълги, разпукващи се по дължината, жълти или бели, рядко с черни петна. Стълбчето завършва с дялове (стилодии), които се различават при различните видове. Плодът е триделна кутийка, която се разпуква по шевовете. Семената са дребни, закръглени до цилиндрично-удължени, при много видове с мастен израстък (карункула), който е приспособление за разпространение с помощта на мравки (мирмекохория). Морфологичните белези за разпознаване са основно структурата на грудколуковицата, оцветяването на перигона и прашниците, оцветяването и формата на стилодиите.[3]

В българската флора се срещат 15 вида.[4] Пролетните видове в България са 2 (с разнообразие в оцветяването на перигона), есенните са 3 (с основно синьо оцветяване на перигона). При ревизия на видовете в България е изключен видът Crocus biflorus, и на негово място са включени други 4 вида. Видът Crocus reticulatus е заменен от други 2 вида.

По съвременните представи, в българската природа се срещат следните видове:

Промишлено култивиран в България е:

На минзухарите са наречени улици в кварталите „Лозенец“ (Карта) и „Горубляне“ (Карта) в София.

  1. Crocus L. // World Flora Online.
  2. Crocus – The Plant List // Посетен на 27.02.2020.
  3. Стоянов К., Райчева Ц., Чешмеджиев И. Род Crocus L. /Минзухар/ // Определител на местни и чужди висши растения в България. 2024-06-05.
  4. Стоянов, К., Райчева, Ц. Семейство Перуникови в България. Атлас с определителни ключове. Пловдив, България, Академично издателство на Аграрния университет – Пловдив., 2024. ISBN ISBN 978-954-517-331-8.