Diablo (игра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Diablo
Информация
ПроизводителBlizzard North
ИздателBlizzard Entertainment
Издадена на1996
Жанрекшън ролева игра
ПлатформаMicrosoft Windows,
Mac OS, Mac OS X
и Sony Play Station
Други частиDiablo: Hellfire
Diablo в Общомедия

Diablo е екшън компютърна ролева игра, издадена от Blizzard Entertainment и разработвана от Blizzard North. Излиза на пазара през 1996. В нея играчът (играчите) се борят срещу зли демони, които се опитват да покорят света. Основната цел в Diablo е героят да унищожи всички демони, които са в околностите на малкия град Тристрам, като събира оръжия, брони и магически предмети.

Класове герои[редактиране | редактиране на кода]

Трите игрални класа в Diablo са войн, стрелец и магьосник. Всеки клас, следвайки стандартните ролеви изисквания, има свои специфични черти и особености. Войнът притежава голяма физическа мощ, стрелецът има предимство в сръчността, докато магьосникът е ориентиран към използването и заучаването на магии. В играта, обаче, възможностите на героите не са уникални; войнът може да използва магии, а магьосникът – лъкове и др.

Чудовища[редактиране | редактиране на кода]

Чудовищата в Diablo са призовани от Ада. С напредването на героя в играта, той преминава през четири различни вида нива: църквата, катакомбите, пещерите и самият Ад. Всички от четирите видове нива са населени с чудовища, които са по-силни и трудни за убиване от тези в предходните нива. Когато играчът убие чудовище, то може да остави магически предмет, оръжие или броня.

Предмети[редактиране | редактиране на кода]

Предметите се оставят след убийство на чудовища или се продават от търговците в играта. Предметите са няколко вида – прокълнати, нормални, магически и уникални. Обикновено уникалните предмети са с по-добри характеристики от обикновените и се намират доста по-трудно.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Diablo се основава на изначалната война между Ада и Рая. Цялото царство Кандарас е обхванато от граждански войни и набези на силите на Злото. В град Тристрам се намира зловеща църква, построена върху останките на древен манастир. Някъде там долу се крие виновникът за бедите на царството – архиепископ Лазарус. Някъде из подземията се намира прокълнатия или полуделия цар Льорик, както и неговият изчезнал син... Принцът, когото трябва да откриете, унищожите и спасите... Защото принцът е омагьосан от злия Лазарус и сега той се нарича Диабло... Вашата цел е да го откриете и да унищожите Злото в него. С напредването на играча, той научава повече за Диабло от стари книги и свитъци. В края на играта играчът трябва да влезе в леговището на Диабло и да го убие.

Игра в мрежа[редактиране | редактиране на кода]

Diablo може да се играе в мрежа през Интернет на сървърите на Blizzard Battle.net, в локална мрежа или в частни сървъри, като например Dreaming Архив на оригинала от 2020-06-21 в Wayback Machine.

Допълнения[редактиране | редактиране на кода]

Единственото официално допълнение на DiabloHellfire е на фирмата Sierra Entertainment и излиза през 1997. Играта включва два нови вида подземия, включени в основната сюжетна линия, както и много нови предмети. Това допълнение не достига славата на оригинала и мнозина го смятат за провал.

Тайни и скрити файлове[редактиране | редактиране на кода]

  • Тайни врати в катакомбите и манастира са скрити първоначално. Когато откриете и дръпнете ръчки, прочетете книги или поставите предмет върху специални поставки, се появяват врати, отварят се проходи в стените или от земята се появяват същества, предмети и други.


Системни изисквания за Microsoft Windows[редактиране | редактиране на кода]

Системни изисквания за Mac OS[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]