World of Warcraft

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
World of Warcraft
Thrall statue, Pekin 2006.jpg
Статуя на Трал, бивш лидер на Ордата
Информация
Производител Blizzard Entertainment
Издател Blizzard Entertainment
Издадена на 23 ноември 2004 г.
Жанр MMORPG
Режим на игра online
Платформа PCMicrosoft Windows, Mac OS X
Рейтинг 9.3/10 звездиStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar full.svgStar half.svg [1]
Носител CD, DVD
Уебсайт WoW.eu
World of Warcraft в Общомедия

World of Warcraft (често наричана WoW) е MMORPG (Massive Multiplayer Online RolePlaying Game – Масова онлайн ролева игра за много играчи), продукт на Blizzard Entertainment. Както показва и името, играта се развива в света на игрите от поредицата Warcraft. В края на 2010 и началото на 2011 г. играта има повече от 12 милиона активни потребители,[2] а към месец август 2015 г. броят на активните потребители е 5,6 милиона.[3]

WarCraft светът е обхванат от конфликт между две враждуващи фракции – Съглашението (или Алианса, на английски: the Alliance) и Ордата (the Horde), като играчите трябва да изберат в коя от тях да играят.

Фракции[редактиране | редактиране на кода]

 • Съюз (Alliance)

Съюзът е една от двете основни фракции на смъртните раси в Азерот. Съюзът се състои от мощни култури и групи, обвързани не от отчаяние или необходимост, а от абстрактни понятия като благородство и чест.[4] Преди време Съюзът е бил обединение от кралства на хора, джуджета и върховни елфи на субконтинента Лордерон (най-северната част от континента Източни кралства (Eastern Kingdoms) и е известен под името „Съюз на Лордерон“.

След като Кел'Тузад и неговия „Култ на Обречените“ освобождават „чумата на смъртта“, която опустошава Лордерон, Съюзът е принуден да премести по-голямата част от силите си в Калимдор и южните части на Източните кралства на континента Каз Модан. Въпреки, че народите които остават в Лордерон губят огромна част от силите си, те остават лоялни на Съюза с надеждата за връщане на предишната слава. С времето нови членове и раси се присъединяват към Съюза, като допълнително увеличават обединената сила.

Ордата е една от двете основни фракции на смъртните раси в Азерот. Ордата е основана от орки преселници от Драенор, които оцеляват във враждебния свят на Азерот, като формират съюзи (някои от които са успешни, други не чак толкова) с местните раси на таурените, троловете и немъртвите.[4] Макар че нейните идеали, политика и вяра с времето са били ревизирани и съюзите в нея многократно променяни, това е същата Орда наследена от Трал по времето на военният вожд Оргрим Дуумхамър.[5]

Въпреки, че името „орда“ не предполага силно обединение, на Ордата може да се гледа като на по-централизиран орган от Съюза – град Оргримар е очевидната столица, а Трал е безспорния лидер и военен вожд на цялата Орда, като има власт и над племената на троловете и таурените.[6] Интересен факт е, че всеки виден лидер на Ордата в един или друг момент е бил в съюз с някои от членовете на Съюза, по време на различните войни в светът на Warcraft.

Игрови раси[редактиране | редактиране на кода]

Играчите могат да създават и развиват герои от 13 различни раси, като изборът на раса зависи от страната, на която са застанали. Само пандите могат да избират от коя фракция да бъдат. Героите могат да си говорят, съюзяват и да създават гилдии само с играчи от своята фракция. Всяка раса има своите предимства и умения.

Раси от Съюза

Раси от Ордата

Неутрални раси

Играеми класове[редактиране | редактиране на кода]

Със създаването на герой в World of Warcraft играчът избирате и класа му. Това определя изцяло играта му в света на Warcraft. Всеки клас е специфичен и има различни умения, предимства и недостатъци. В началото на играта играчите имат възможност да избират от 11 класа (и общо 13 раси, които имат специфични расови умения). След 10-то ниво играчите имат възможност да специализират героя си в определен аспект. На 10-то иво се отключват така наречените таланти. Всеки герой има три специализации (specializations или съкратено specs). Гъвкавостта в WoW се дължи в голяма част на талантите защото играчите винаги могат да правят каквито комбинации желаят.

 • Друид (Druid) – Друидите са защитниците на природата. Те могат да се трансформират в: Bear (мечка), Cat (котка), Travel Form (форма с която се придвижваш по-бързо), Moonkin Form (взема се ако си на талантите Balance), Tree of Life (научава се след 40 похарчени талант-точки в Restoration tree). Има три вида таланти – Balance (специализиран в магическите атаки), Feral Combat (специализиран в трансформациите на животни) and Restoration (лечител). Те следват пътя на древният полубог Ценариус. Първият друид е Малфурион Стормрейдж.
 • Ловец (Hunter) – Ловецът е клас който е най-силен при битка от разстояние. Може да опитомява животни, които да му служат вярно в неговите цели. Освен това може да изплозва различни капани (Trap), които имат различен ефект.
 • Магьосник (Mage) – Магьосниците са орден с многовековна история. Слабо представящи се в ръкопашен бой, но може би най-силни с магии. Те могат да извличат космически сили и да унищожават противницте си с огън и лед. Столицата на маговете е Даларан, който след излизането на втория експанжън (Wrath of The Lich King) е летяща крепост в сърцето на Northrend.
 • Паладин (Paladin) – Паладините са шампионите на Светлината. Като свещени рицари те могат еднакво добре да лекуват и да се борят срещу неправдата със силни бойни и защитни магии.
 • Свещеник (Priest) – Може да се играе като лечител ако е развит на Holy/Discipline (таланти) или Shadow, което го превръща в офанзивен далекобоен клас.
 • Крадец (Rogue) – Основният ръкопашен DPS (щета за секунда), той главно разчита на бързата игра, зашеметяването и промъкването. Може да слага на оръжията си отрови, които имат силно неприятен ефект за противника му.
 • Шаман (Shaman) – Използва завидно силни далекобойни магии, но може да бъде развит като ръкопашен DPS-er (герой който нанася щета за секунда) или силен поддържащ лекар. Използва тотеми на четирите елемента – въздух, вода, огън, земя. Те могат да се трансформират в Wolf (вълк)
 • Вещер (Warlock) – Владее до съвършенство тъмните изкуства на разрушението, демонологията, проклятията. Може да призовава демони които да му помагат в битка.
 • Войн (Warrior) – Владее до съвършенство всички видове оръжия. Може да бъде използван като танк (тоест да поема щетите в голяма битка) или като унищожител, когато се добере до противника си нанася огромни количества щети и трудно бива спрян.
 • Рицар на Смъртта (Death Knight) – Хибриден клас, съчетание от воин и магьосник. Много силен войн, способен да носи най-тежките брони в играта (plate) и има унищожителни магически умения. В група може да бъде използван като танк (да поема ударите на врага върху себе си) или като DPS (да нанася поражения на враговете). Използва еднакво добре едноръки и двуръки мечове и брадви. Има способността да призовава немъртви на своя страна да му помагат.
 • Монах (Monk) – Когато пандарените са били подчинени от могу преди векове, монасите са довели надежда до привидно слабо бъдеще. Ограничено от използването на оръжия от своите роби, тези пандарени се фокусираха върху овладяване на чи и изучаване на бой без оръжие. Когато шансовете за революция се удариха, те бяха добре обучени да отхвърлят ярема на потисничеството.
 • Ловец на демони (Demon hunter) – Учениците на Илидан Сторрадж, поддържат тъмно наследство, което плаши съюзниците и враговете си. Илидарите прегръщат вълшебните и хаотични вълшебни енергии, които отдавна заплашват света на Азерот – вярвайки, че е необходимо да оспорят Горещия легион. Като разгръщат силите на демоните, които са убили, те развиват демонични черти, които предизвикват отвращение и ужас в съратниците си.

Професии[редактиране | редактиране на кода]

 • Алхимия (Alchemy) – Алхимикът може да извлича елементи от билките и да създава различни лечебни или други видове колби които помагат на съюзниците му в битка.
 • Ковач (Blacksmithing) – Ковачът е опитен в коването на различни видове брони и оръжия, също така подкрепя и други професии като омагьосване и бива подпомаган и най-добре допълван от миньорството.
 • Омагьосване (Enchanting) – Дава възможност да се добавят допълнителни бонуси към предметите и оръжията които са доста полезни в битка.
 • Инженер (Engineering) – Инженерът е професионалист в изобретяването на гранати, бомбички и различни видове очила за битка.
 • Билкар (Herbalism) – Билкарите са допълнителна професия за алхимиците и писарите, Билкарят може да бере билки от природата по внимателен начин, без да ги наранява, давайки възможност на алхимика да ги обработи по-лесно.
 • Бижутер (Jewelcrafting) – Бижутерите са опитни в изработването на скъпоценни камъни (gems), които може да се слагат в даден предмет и различни медальони и пръстени. Също така умеят да изработват различни пръстени (rings), огърлици (necklace) и обици (trinkets).
 • Кожар (Leatherworking) – Кожарят може да изработва кожени изделия, различни видове кожена броня, както и някои видове ризници.
 • Миньор (Mining) – Миньорът може да извлича минерали и руди от мините, след което ковачът изработва от тях брони и оръжия.
 • Дерач на кожи (Skinning) – Дерачът на кожи дере различни животни, след което Кожарят ги обработва и създава кожени изделия.
 • Шивач (Tailoring) – Шивачът е професионалист в изработването на дрехи, роби и други изделия от плат, които се намират от Хуманоиди по света.
 • Писар (Inscription) – Билкарят използва билките за да изработва мастило, което от своя страна се използва за направата на книги, свитъци и т.нар глифове, които са ефективни в борбата, като например добавяне на щети или добавяне на допълнителен ефект на определени заклинания или умения.

Вторични умения[редактиране | редактиране на кода]

 • Готварство (Cooking) – Умение да приготвя различни видове ястия използвайки подправки (spices). За разлика от обикновените храни, продавани от вендори, дават бонус издръжливост (stamina) и бъфа добре нахранен (well fed).
 • Първа помощ (First aid) – С помощта на различни видове платове всеки играч може да си направи бинтове, чрез които да възстанови жизнените си точки. В зависимост от вида на платовете бинтовете възстановяват различно количество от живота на играча. Тази професия дава възможност също и за приготвянето на противоотрови (anti-dots).
 • Риболов (Fishing) – Умение позволяващо да се ловят различни риби, които могат да се сготвят.
 • Яздене (Riding) – След достигане на определена степен от развитието си (20 ниво) всеки играч може да научи при инструктор как да язди определени животни (специфични за двете фракции). С това умение и след като си закупи желаното животно (Mount) всеки играч се придвижва из света на Warcraft за по-кратко време. Колкото повече riding skill (ездаческо умение) притежава даден играч, толкова по-бързи животни може да язди. В Отвъдните земи (Outlands)и Нортренд (Nortrend) освен обикновените животни има и такива, с които може да се лети (правилото за „повече умение – по-бързо яздене“ важи и тук). Освен стандартните за всяка раса mounts играчите могат да се сдобият и с уникални такива, ако подобрят репутацията си с някои от клановете или победят някои от босовете в играта. Маунтове също могат да се поръчват от главните градове на Алианса (Stormwind, Ironforge, Darnassus, The Exodar) и на Ордата (Orgrimmar, Silvermoon city, Undercity, Thunder Bluff) и изискват минимални умения за яздене.

Видове Яздения:

- Езда за Новаци (Apprentice Riding) – позволява ви да яздите НЕ-епични ездитни (като най-обникновени коне и произвдони на цена от 1 злато (gold)), които увеличават скоростта на предвижване по земя с 60%.

- Езда за Работници (Journeyman Riding) – позволява ви да яздите скъпи и редки ездитни (маутнове), на цена от 10 злато (gold), като увеличава скоростта на придвижване по земя от 60% на 100%

- Ездата за Експерти (Expert Riding) – позволява ви да яздите НЕ-епични летящи маунтове (като обикновени дракони, гигански птици и подобни на цена от 50 злато (gold) със (вече въздушна) скорост на придвижване – 150%

- Езда за Майстори (Artisan Riding) – позволява ви да яздите скъпи и редки летящи маунтове, на цена от 100 злато (gold), като увеличва скоростта на придвижване по въздух на 280%

- Езда за Учители (Master Riding) – увеличва скоростта на придвижване (с летящи) на 310%

ОТПАДНАЛИ (в patch 7.3.5 – World of Warcraft: Legion Разширение):

- Лиценз за Летец (Flight Master's License) – позволява ви да летите в Източните кралства (Eastern Kingdoms), Калимдор (Kalimdor) и Дълбоката низина (Deepholm) – това вече се придобива автоматично

- Летене в Студено време (Cold Weather Flying) – позволяваше ви да летите в Нордренд (Northrend)

- Мъдростта на Четерите ветрове (Wisdom of the Four Winds) – позволяваше ви да летите в Пандария (Pandaria)

 • Архелогия (Archeology) – Вторична професия чрез нея ще копаете из целия свят на играта като по този начин ще намирате различни артефакти. Чрез така наречените артефакти ще се запознаем с историята на играта и ще отключваме 3-те вида слота за т.нр. глифове.

Когато играч копае излиза сонда с иднидкатор, който показва червено-много далече, жълто-доближава ме се, зелено-на няколко крачки от нас е артефакта. За всеки глиф които слагаме се ползва така наречения „пясък на времето“.

Разширения (Expansions)[редактиране | редактиране на кода]

Към играта има 7 разширения (като не броим Базовата игра):

Системни изисквания[редактиране | редактиране на кода]

 • MINIMUM REQUIREMENTS
  • Operating System – OS (Операционна систем – ОС): Windows® XP / Windows Vista® / Windows® 7 / Windows® 8 / Windows® 10 with latest service pack
  • Processor (Процесор): Intel® Core™ 2 Duo E8500 или AMD Phenom™ II X3 720
  • Video (Видео карта): NVIDIA® GeForce® GT 440 / AMD Radeon™ HD 5670 OR Intel® HD Graphics 5000
  • RAM (Оперативна памет): 2 GB
  • Vram (Видео памет): 1 GB
  • Storage (Свободна памет): 45 GB available hard drive space
  • Internet: Broadband internet connection
  • Media: DVD-ROM drive
  • Input: Keyboard and mouse required. Other input devices are not supported.
  • Resolution: 1024 x 768 minimum display resolution

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. World of Warcraft. // Metacritic. Посетен на 2 април 2013.
 2. World Of Warcraft Reaches 12 Million Subscribers Worldwide. // gamasutra.com. Посетен на 22 януари 2017.
 3. 'World of Warcraft' Has Lost 44% Of Its Subscribers In Six Months, But That's Okay. // Forbes. Посетен на 4 ноември 2015.
 4. а б World of Warcraft: том 4, специално издание 1 – Beginnings and Ends
 5. World of Warcraft: Horde Player's Guide, стр. 165 – 176
 6. World of Warcraft: наръчник, стр. 182

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

 • World of Warcraft – Официален сайт на World Of Warcraft
 • World of Warcraft Europe – Официален сайт на World Of Warcraft за Европа
 • WoWWiki – Уики с подробна информация за вселената на Warcraft, включително World of Warcraft. Създадено е на 24 ноември 2004 г., а през месец май 2007 г. се премества в Уикия
 • Wowpedia – уики, създадено през октомври 2010 г. като клонинг на WoWWiki, когато по-голямата част от редакторите се преместват заради несъгласия с политиката на Уикия